Bucureștiul vechi e doar o idee care mai degrabă aburește peste oraș decât să-l reprezinte...
Mulți acuză, și pe bună dreptate, buldozerele lui Ceaușescu, care au făcut harcea-parcea toată zona centrală a orașului, din care, probabil, orașul de pe Dâmbovița dădea semne c-ar fi un Paris ceva mai mic.
Bucureștiul a devenit un tărâm aproape fără nuanțe estetice, care să atragă ochiul și inima. Procesul de încorsetare în rigiditatea arhitecturală preferată de comunism, în care șablonul monoton al blocurilor construite pentru clasa muncitoare era cel mai important criteriu.
Și totuși, la trei decenii de când poftele dictatorului se împlineau fără ca nimeni să crâcnească, zidurile istorice ale Bucureștiului continuă să cadă, fără ca nimeni să bage de seamă.
Entuziasmul brigadierilor comuniști a fost înlocuit de cel al dezvoltatorilor imobiliari, camuflați sub paravanul unor autorizații de construcție obținute prin mijloace mai mult sau mai puțin legale.
Scopul lor e unul financiar, și au demonstrat că nimic nu-i poate împiedica să și-l atingă, iar casele istorice lăsate să se degradeze până la gradul de ruină, pentru a fi demolate, o demonstrează cu prisosință.
Iar asaltul ”noului” continuă în zone protejate din punct de vedere istoric, în temeiul unor ”lucrări de consolidare”, vechile case fiind puse la pământ, înlocuite de conglomerate de beton ce nu-și găsesc și nu-și vor găsi locul în spațiul în care sunt implementate cu forța, fără păstrarea criteriilor arhitecturale locale.
___________
Exemple cât se poate de elocvente despre aceste fapte se petrec de aproape un an de zile pe Strada Lămâiței și pe Strada Mitropolit Nifon, în zona Parcului Carol, unde, în temeiul unei acțiuni de consolidare a imobilelor, buldozerele au ras case vechi, aflate într-o zonă de patrimoniu, sub protecția ministerului Culturii.
Într-un amalgam aproape continuu de praf și zgomot, căruia locuitorii din zonă îi fac față cu greu, lucrarile continuă de un an de zile fără niciun fel de opreliște, știrbind frumusețea uneia dintre cele mai pitorești zone ale Bucureștiului..
Echipele de muncitori spun că au tot dreptul să execute lucrările, fluturând autorizațiile obținute de la municipalitate, dar autoritățile competente nu au catadicsit să verifice dacă ele sunt conforme cu ceea ce se petrece în realitate, pe teren.
De exemplu, iată cum arată rezultatul ”lucrărilor de consolidare” într-unul din cazurile semnalate.
Ancheta noastră jurnalistică va continua, urmând a reveni cu amănunte despre legalitatea acestor lucrări și cu reacția oficială a autorităților pe această temă.