Greva în educație continuă. Ministrul Educației: Peste 10.000 de cadre didactice au renunţat la grevă

06 Iun 2023 | scris de A.V
Greva în educație continuă. Ministrul Educației: Peste 10.000 de cadre didactice au renunţat la grevă

Sindicaliștii din educație sunt deciși să continue protestul până când soluționarea revendicărilor va demonstra că educația este cu adevărat o prioritate.

Marți au fost reluate și manifestațiile în țară. A fost protest cu peste 2.500 de angajați din educație la Iași, câteva sute au ieșit la Suceava sau la Galați, nemulțumiți de oferta Guvernului, anunțată ca finală și aprobată deja prin ordonanță de urgență: majorări de salarii cu 1.000 lei brut pentru personalul didactic și cu 400 lei pentru cel nedidactic și promisiunea că nivelul de bază din noua grilă, salariul mediu pe economie pentru profesorii debutați, va fi atins în următorii trei ani.

Reporterul RRA a aflat de la George Purcaru, vicepreședinte FSLI, că sindicaliștii sunt deciși să continue protestul până când soluționarea revendicărilor va demonstra că educația este cu adevărat o prioritate. ”La acest moment se va continua atâta vreme cât nu sunt date acele asigurări foarte clare printr-un act normativ, că viitoarea lege a salarizării va ține cont de principiul pe care noi l-am cerut și să fie aplicată în integralitate în anul 2024.”, a declarat Purcaru.

Peste 10.000 de cadre didactice au renunțat la greva generală, a anunțat ministrul Educației. Ligia Deca consideră că este un efect al ordonanței de urgență a Guvernului, care prevede majorarea salariilor.

Mai bine de jumătate dintre angajații din educație continuă protestul, însă în țară situația diferă de la un județ la altul, conform datelor furnizate de inspectorate.

Ligia Deca a dat exemplul Prahovei, unde e în grevă aproximativ un sfert din personal sau Hunedoara, unde procentul de participare la grevă este de circa 80%.

Ministrul Educației estimează că până la încheierea anului școlar se pot recupera materia din perioada grevei și zilele nelucrate de personal.

Marți a avut loc o întâlnire a autorităților cu reprezentanți ai elevilor, părinților și sindicatelor, pentru a se discuta soluții care să permită desfășurarea examenelor de final de an la termenele stabilite.

Ministerul Educației precizează că toți cei prezenți au agreat că în acest moment nu se impune modificarea calendarelor examenelor naționale.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră