Primarul general, Gabriela Firea, cere Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) să intervină în chestiunea poluării din Capitală şi îi reproşează ministrului Mediului că nu a făcut verificări drastice în ce priveşte incendiul de la Periş.
"CSAT-ul trebuie să intervină! Populaţia este pusă în pericol! Am avut răbdare şi am aşteptat o explicaţie verosimilă din partea Guvernului, prin Ministerul Mediului! Nu am ieşit imediat cu declaraţii publice. Dar, în lipsa unor informări corecte şi, mai ales, a unor măsuri concrete pentru prevenirea unor astfel de 'accidente' de poluare, care ne omoară încet dar sigur, mă văd nevoită să apelez la cel mai important for care veghează siguranţa cetăţenilor. Cum poţi să te numeşti Minister al Mediului şi ieri să postezi pe FB, palid, fără nicio îngrijorare, că e un incendiu de vegetaţie prin Ilfov, pe la Periş, şi să nu trimiţi controale şi verificări drastice în zonă? Unde e ministrul? De ce nu e pe teren? Iar azi vii nonşalant, tot pe FB, să spui că arde o fostă fermă de porci de la Periş. Care, iată, a poluat jumătate de Ilfov şi aproape tot Bucureştiul!", a scris edilul pe Facebook.
Ea a acuzat Garda de Mediu de faptul că nu comunică în mod onest informaţii cetăţenilor şi că poluarea ar fi cauzată de o "mână criminală acoperită de guvern".
"Este strigător la cer! Se muşamalizează ceva! Este cineva acoperit! Se întâmplă ceva necurat şi Garda de Mediu, care aparţine de Ministerul Mediului, sigur ştie şi nu comunică cinstit cetăţenilor! Exact cum au minţit şi când a poluat extrem un CET, prin arderea păcurii. Întâi au negat că s-a ars vreun fir de păcură. După ce am ieşit public cu documente care atestau la milimetru câte tone de păcură s-au ars, în ce zile şi la ce ore, au fost nevoiţi să recunoască. Nu mai este suficientă doar demisia sau demiterea ministrului Mediului! Asta este mână criminală acoperită de guvern! Şi trebuie luate măsuri ferme în consecinţă! Dacă cetăţenii din Bucureşti şi din Ilfov se mai pot considera apăraţi de instituţiile statului. Dacă nu, punem toţi mâinile pe piept şi aşteptăm apocaliptic să ne ia. Eu refuz acest din urmă scenariu", a adăugat Gabriela Firea.
Şi USR Bucureşti a cerut Ministerului Mediului să identifice "cauza reală" a poluării din timpul nopţii şi din weekend şi să aplice sancţiuni drastice.
"Aerul a fost irespirabil în Bucureşti şi noaptea trecută! Reprezentanţii Ministerului spun că au identificat cauza şi că ar fi vorba despre un incendiu de vegetaţie care a ajuns la canalul de dejecţie al unei foste ferme de porci. Problema este că Bucureştiul este afectat sistematic de poluare provenind din afara oraşului. A devenit o regulă ca noaptea şi în weekend valorile PM10 şi PM2,5 să ajungă până la de 10 ori mai mult decât limita maximă admisă. Această realitate nu poate fi nici ignorată, nici tratată cu superficialitate. A pune mereu aceste depăşiri pe seama unor întâmplări este cel puţin lipsă de profesionalism. Cerem ministrului Mediului, prin instituţiile din subordine, să identifice cauza reală a poluării din timpul nopţii şi din weekend şi să aplice sancţiuni drastice! Lipsa de acţiune echivalează cu încurajarea arderilor ilegale de deşeuri", a scris USR Bucureşti pe reţeaua de socializare.
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, anunţa miercuri dimineaţă că bazinele de acumulare ale fostelor ferme de porci din Periş, judeţul Ilfov, ard mocnit din cauza unui incendiu de vegetaţie produs pe o suprafaţă semnificativă.
"Vreau să vă spun din capul locului că nu miroase a cauciuc ars sau a plastic în această dimineaţă. Avem un incendiu de vegetaţie şi aş vrea să vă spun că, în urma unei incendieri a unei suprafeţe semnificative de vegetaţie în zona Periş, din judeţul Ilfov, ard mocnit batalurile, bazinele de acumulare ale fostelor ferme de porci. Arderea acestor resturi generează mirosul specific şi fumul înecăcios resimţit de locuitorii din vecinătate şi, evident, de noi cei din Bucureşti, ca şi urmare a vitezei vântului. Aş vrea să menţionez că echipele Gărzii de Mediu şi APM-ul (Agenţia pentru Protecţia Mediului, n.r.) sunt pe teren, în nordul Capitalei, pentru a gestiona situaţia şi a evalua impactul incendiului de vegetaţie, cel mai puternic resimţindu-se în Corbeanca, Buftea, Otopeni. Totodată, în această dimineaţă am avut discuţii cu cei de la ISU, care sunt pe teren şi, evident, în datoria cărora este stingerea acestui incendiu", a spus Alexe la Digi 24, preluat de Agerpres.