Florin Piersic Jr., răspuns acid adresat presei tabloide

06 Iun 2017
Florin Piersic Jr., răspuns acid adresat presei tabloide

Florin Piersic Jr. a reacționat, pe contul său de Facebook, asaltului presei tabloide, care, în căutare de senzațional, deformează, extrag din context și amplifică evenimente, schimbând mesajul și înțelesul firesc al lucrurilor.

Acid, actorul însoțește postarea sa cu imaginea unei role de hârtie igienică, asemenea lui Victor Rebengiuc, pe vremuri, în studiourile Televiziunii Române.

 

Câteva minuscule corecturi de nuanță, aduse unor recente materiale de tabloid:

1. "Piersic jr a ținut totul secret și nu a vrut ca mama lui să fie înmormântată CUM SE CUVINE." Greșit. A se citi: "Piersic jr a discutat cu mama lui aspectul în cauză. Iar mama lui nu și-a dorit ca la înmormântarea ei să apară o hoardă de jurnaliști care să calce pe mormintele din jur, să se suie pe cruci ca să poată filma mai bine etc." 

Mai mult, expresia "CUM SE CUVINE" este folosită în mod eronat, din ce în ce mai des. Astfel, în seara de Înviere, zeci de mii de oameni se îmbrâncesc și se înjură, tocmai pentru că vor să ia LUMINĂ, AȘA CUM SE CUVINE. Da, e un paradox ("PARADOX: enunț contradictoriu și, în același timp, demonstrabil; părere (absurdă) contrară adevărului unanim recunoscut; ciudățenie; enormitate, absurditate" - DEX), dar se întâmplă sub ochii noștri. Dorința lui Piersic jr, precum și a mamei sale, este ca plecarea din această lume să se întâmple simplu, fără fast. Prezența câtorva prieteni apropiați este arhisuficientă.

2. "Piersic jr a părăsit scena în lacrimi." Dublă greșeală. A se citi: "Piersic jr ERA DEJA în lacrimi, pentru că monologul final al spectacolului cerea acest lucru, iar el reușise să lege o punte cu publicul prezent în sala de teatru. (Atenție: acest lucru nu se întâmplă întotdeauna, pentru că actorul nu e un robot.) Faptul că, în rândul întâi, telefonul mobil al unui spectator a sunat lung și melodios, a făcut să dispară orice urmă de emoție sau sensibilitate. Practic, vraja s-a rupt chiar sub ochii publicului. Iar lacrimile actorului s-au uscat în mod spontantaneu (figură de stil; fuziune între: "SPONTAN: Care apare brusc, pe neașteptate" și "INSTANTANEU: Care se produce brusc și se desfășoară rapid" - DEX).

Dacă ar fi continuat, Piersic jr s-ar fi auto-proclamat rege al ipocriziei umane. Ar fi fost ca și cum ar fi vâslit pe o barcă în deșert, pretinzând că vede malul. Iată o comparație și mai nimerită: gândiți-vă că faceți dragoste cu partenera/partenerul dumneavoastră. Brusc, se deschide televizorul, și vocea unui reporter începe să relateze, la volum maxim, știrea despre ultimul atentat de la Londra. Puteți continua să faceți dragoste? Îndoi-m-aș. În cazul de față, Piersic jr a preferat să nu mintă publicul. Sonia, fetița lui, a venit la cabină, iar el i-a spus povestea până la capăt. No offense, no harm done.
A doua greșeală ține de absența unei virgule. Locuțiunea "Scena în lacrimi" poate genera confuzie și chiar stupoare în cititorul inocent.

3. "Oana Pellea se implică în scandalul momentului - Spectatorul este nesimțit!"
Greșit. A se citi: "Oana Pellea empatizează cu un coleg de breaslă." ("EMPATIE: Formă de intuire a realității prin identificare afectivă" - DEX)
Atenție: Oana Pellea este o persoană care nu urlă, nu țipă, nu aruncă cu pietre. De aici, inutilitatea semnului de exclamare, folosit doar pentru a-l induce în eroare pe omul de rând, care va fi convins că știrea este scandaloasă.

Hint 1: jurnaliștii folosesc din ce în ce mai des semnul de exclamare pentru a transforma o banalitate în ceva senzațional.
Hint 2: în jurnalism, sintagma: "...a mărturisit un apropiat al familiei" ascunde în 99% dintre cazuri o fabulație.

Hint 3: în publicațiile de tip tabloid, semnătura jurnalistului care a scris materialul nu apare nicăieri.

Hint 4: anumite părți din acest text vor fi preluate de tabloide; urmăriți cu atenție ruperea din context, în favoarea titlului flamboaiant.

Aș putea continua, dar trebuie să-i fac baie lui Sașa (atenție, stimați jurnaliști: Sașa, nu Sasha).
Pe viitor, promit să revin și cu alte corecturi, acolo unde presa greșește sau face exces de zel ("ZEL: Exagerare inutilă" - DEX)

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră