Expertiza incendiului din Colectiv are 500 de pagini şi, potrivit Antena 3, "principala concluzie este că izolaţia cu spumă poliuretanică a fost principalul vinovat pentru tragedie".
Raportul experților va ajunge la Parchetul General şi nu va fi făcut public până când procurorii nu decid acest lucru.
În luna decembrie, într-un laborator al institutului a fost realizată o simulare la scară a condițiilor din clubul bucureștean. Prin reproducerea evenimentului specialiștii au încercat să determine mecanismul de declanșare a incendiului și modul de propagare al acestuia.
Expertiza judiciară a fost realizată în colaborare cu Institutul Național de Expertiză Criminalistică, la solicitarea procurorilor Parchetului General.
Procurorii de la Parchetul General susțin că incendiul de la Colectiv s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spațiul respectiv au încurajat și permis accesul unui număr de oameni mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți și tavan, respectiv perete antifonat), cu consecința morții și vătămării corporale a mai multor persoane aflate în local.
În urma tragediei din 30 octombrie 2015 și-au pierdut viața 63 de tineri.