Elevi maghiari, câştigători ai unui concurs de limba română

04 Mai 2018
Elevi maghiari, câştigători ai unui concurs de limba română Galerie foto (2)

Premierul Viorica Dăncilă a felicitat, vineri, elevii maghiari câştigători ai tradiţionalului concurs de limba română - ''Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!''.

Elevii clasaţi pe primele locuri, de la şcolile cu predare în limba maghiară din Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov, precum şi profesorii lor au fost primiţi la Palatul Victoria, unde li s-au oferit diplome şi cărţi din partea partenerilor concursului - Guvernul, Instituţia Prefectului Judeţului Harghita, Asociaţia Comunitară Românească din Miercurea Ciuc şi Fundaţia ''Marton Aron'' din Miercurea Ciuc, scrie agerpres.ro.

''Le spun copiilor că este important să cunoască limba română ca să se descurce în viaţă. În plus, şi în afara şcolii mai au alte 'examene', unde trebuie să folosească limba statului şi concursul de faţă reprezintă, din nou, un avantaj. Citind texte literare din afara curricumului, cred că îşi dezvoltă vocabularul şi avem nevoie de această limbă'', a declarat Gyorgy Geza Arpad, profesor de limba română la Colegiul Naţional ''Marton Aron'' din Miercurea Ciuc.

La rândul său, profesoara de limba română Csaszar Tunde, de la Şcoala Generală ''Nagy Imre'' din Miercurea Ciuc, a arătat că, în fiecare an, concursul este aşteptat cu nerăbdare de elevi.

''Îmi vine în minte o expresie: 'Eşti de atâtea ori om, câte limbi ştii'. De aceea, cunoaşterea limbii române le permite elevilor noştri accesul la cultura română, îi face mai deschişi, receptivi şi toleranţi'', a spus Csaszar Tunde.

La finalul festivităţii de premiere, şeful Guvernului, Viorica Dăncilă, i-a felicitat pe tineri.

"Felicitări pentru munca voastră, felicitări profesorilor voştri, felicitări părinţilor voştri şi, nu în ultimul rând, vouă şi mult succes şi la anul sper să ne întâlnim în aceeaşi formulă sau poate chiar mai mulţi", a spus premierul.

După festivitatea de premiere, elevii au vizitat sediul Guvernului, inclusiv sala de şedinţe, după care au făcut un popas la Televiziunea Română, unde au aflat informaţii despre istoria acestei instituţii şi au avut ocazia să vadă cum se realizează o emisiune.

La cele 16 ediţii ale acestui concurs au participat 4.500 de elevi din clasele V-XII, de la şcoli cu predare în limba maghiară, 528 dintre ei fiind premiaţi.

Concursul de competenţe lingvistice în limba română pentru minorităţi - "Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!", care se desfăşoară la Miercurea Ciuc, are rolul de a-i încuraja pe elevii maghiari să comunice în limba română şi le oferă acestora posibilitatea de a-şi testa cunoştinţele.

La ceremonia organizată astăzi la Palatul Victoria au participat 35 de elevi însoțiți de 25 de profesori-îndrumători. Premiile oferite de Guvern constau în cărți din literatura română clasică, volume educative și albume de promovare a României.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră