Elevă din Târgu Mureş, admisă la cinci universităţi de prestigiu din lume

07 Feb 2020
Elevă din Târgu Mureş, admisă la cinci universităţi de prestigiu din lume

Elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional "Alexandru Papiu Ilarian" din Târgu Mureş, Anda Tenie, medaliată cu argint de către Societatea de Ştiinţe Matematice din România (SSMR), a fost admisă la cinci universităţi de prestigiu din lume, respectiv Universitatea Columbia din New York, Universitatea Oxford, Imperial College Londra, Universitatea Warwick şi Universitatea Durham.

Pe lângă medalia de argint a SSMR, Anda Tenie mai deţine încă trei medalii de argint şi una de bronz, precum şi premiul Universităţii de Vest din Timişoara pentru cea mai originală rezolvare a unei probleme de matematică la faza naţională a olimpiadei de matematică. De altfel, la ultima Olimpiadă Naţională de Matematică, care a avut lor în perioada 3-7 aprilie, în Negreşti Oaş, Anda a obţinut o menţiune şi medalia de argint, fiind îndrumată de profesoara Carmen Pop, de la Colegiul Naţional "Alexandru Papiu Ilarian" din Târgu Mureş.

Începând din toamna anului trecut, eleva Anda Tenie a aplicat la mai multe universităţi din Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii şi a primit oferte de la patru universităţi prestigioase din Europa şi de la una din SUA, scrie jurnalista AGERPRES Dorina Matiş într-un amplu reportaj dedicat elevei din Târgu Mureş.

"În toamnă am aplicat la universităţi din Anglia şi SUA pentru a studia matematică. Pentru aceasta a trebuit să fac mai multe eseuri şi să susţin un examen de matematică pentru Oxford şi mai multe examene pentru SUA, numite SAT, care reprezintă de fapt bacalaureatul american. Am primit oferte de la 4 universităţi din UK şi de la o universitate din SUA, unde am decis să îmi continui studiile. Din partea universităţii Columbia am primit o scrisoare (likely letter), la început de martie, trimisă de obicei candidaţilor de top care au aplicat în acel an. Prin aceasta am fost informată că voi fi unul dintre elevii acceptaţi în acest an, urmând să primesc oferta oficială, în data de 29 martie. Răspunsul favorabil a reprezentat o mare satisfacţie pentru mine, ştiind oportunităţile şi condiţiile de studiu la o universitate de top din Statele Unite. Flexibilitatea în alegerea cursurilor, diversitatea culturală, bursa completă de studiu, oportunităţile de internship-uri în New York şi de research în cadrul Universităţii Columbia sunt câteva dintre multele motive pentru care am ales această universitate", a declarat, pentru AGERPRES, Anda Tenie.

Ea a mai afirmat că, pe lângă cursurile obligatorii de literatură, artă, filosofie, scriere creativă, plănuieşte să aleagă şi cursuri în matematică, informatică, fizică, chimie şi statistică.

"Deşi mi-ar plăcea să mă întorc în ţară, consider că am mai multe oportunităţi în străinătate, mai ales în privinţa domeniului ales. Însă cred că aceasta este o decizie pe care trebuie să o iau după finalizarea facultăţii, când voi putea observa atât avantajele, cât şi dezavantajele construirii unei cariere în afară ţării", a spus tânăra.

Secretul acestor extraordinare reuşite, după cum ne-a dezvăluit Anda Tenie, este pasiunea pentru matematică, iar din acest motiv, orele de muncă le-a tratat ca pe o plăcere, nu ca pe un efort.

Eleva a spus că matematica i-a plăcut încă din clasele mici, dar că un moment important s-a petrecut în clasa a V-a, când a început să participe la olimpiade şi a realizat cât de mult îi plac problemele pe care le primeşte acolo.

Anda Tenie este singura elevă din judeţul Mureş care, alături de alţi 20 de elevi români, a fost admisă şi a urmat cursurile şcolii de vară "Oxford for Romania Summer School". Despre participarea la "Oxford for Romania Summer School", eleva a spus că aplicarea a fost oarecum asemănătoare celei de la o facultate din Statele Unite ale Americii.

Potrivit Andei, participarea la această şcoală de vară a fost o "bucurie imensă" şi s-a simţit onorată şi norocoasă să cunoască oameni minunaţi care excelează în domenii diferite şi pe care îi uneşte pasiunea şi perseverenţa.

"În urma acestei experienţe, pot spune că sunt mai încrezătoare în faptul că pot realiza orice îmi propun", a subliniat tânăra.

În afara matematicii, eleva mureşeană este pasionată de fizică şi chimie, despre care susţine că i-au captat interesul de-a lungul timpului, reuşind să aplice oarecum natural cunoştinţele din matematică în acestea.

În timpul liber, Andei îi place să meargă la teatru, unde este voluntară, şi să vizioneze diferite filme, însă visul ei este legat tot de matematică.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră