Peste 2.500 de oameni din toată ţara au donat deja pe platforma "Donează pentru linia întâi" în mai puţin de 24 de ore de la lansare, contribuind cu peste 200.000 de lei, care vor fi folosiţi în ajutorul celor aflaţi în linia întâi care luptă cu virusul COVID-19: medici şi personal sanitar, poliţişti, armată şi jandarmi, conform unui comunicat remis, marţi, Agerpres.
Suma se adaugă celor patru milioane lei donate de companiile iniţiatoare ale proiectului, care au contribuit cu câte un milion de lei la startul campaniei.
Apelului iniţiat, luni, de Mobexpert, Banca Transilvania, Bitdefender şi eMAG i s-au alăturat alte peste 100 de companii. Cele mai mari donaţii au venit din Bucureşti, Cluj-Napoca, Arad, Constanţa, Craiova, Timişoara, Iaşi şi Braşov.
Tot luni, odată cu lansarea platformei de donaţii, a sosit în ţară, pe aeroportul Henri Coandă din Otopeni, un avion Boeing 757 încărcat cu 4.150.000 de măşti venite de la fabrică din Hangzhou, China, după o escală de alimentare la Vladivostok. Măştile, care fuseseră comandate pe 23 martie, au aterizat la Bucureşti după 12 ore de zbor, iar Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, le va direcţiona către medici de familie, poliţişti, jandarmi şi militari.
"Provocările au fost numeroase în tot acest timp şi au vizat multiple aspecte, de la transportul şi achiziţia mărfii până la înţelegerea legislaţiei şi a modalităţilor de încheiere a contractelor. Pentru procurarea mărfii, în tot acest timp, au fost filtraţi zeci de intermediari: unii dintre ei nu aveau marfă, alţii aveau, însă era de proastă calitate, iar alţii erau speculanţi. În plus, echipa implicată a avut nevoie să înţeleagă legislaţia şi modalităţile de plată dat fiindcă doar în China, de exemplu, legislaţia s-a modificat de trei ori în această perioadă. Riscul de a avea probleme cu autorităţile şi de a fi confiscată marfa este foarte ridicat în condiţiile in care peste tot pe glob au fost cazuri de marfă deturnată sau confiscată", se menţionează în comunicat.
În ce priveşte transportul, modalităţile clasice de aprovizionare nu au mai putut fi folosite, astfel că iniţiatorii platformei au apelat la avioane cargo charter.
Iniţiatorii proiectului au urmărit avionul Boeing 757 minut cu minut, de la fabrică şi până la aterizarea pe Otopeni, iar echipele implicate au lucrat zi şi noapte.
Următorul transport efectuat cu un avion TAROM reconvertit în cargo va aduce în ţară 300.000 de măşti FFP2 destinate medicilor din prima linie. Avionul va efectua o cursă Bucureşti - Shenzhen - Bucureşti, traseu ce va fi repetat probabil de mai multe ori pe săptămână.
"Nevoile celor din linia întâi sunt mari, astfel că fiecare dintre noi este chemat să se implice şi să doneze oricât are posibilitatea pe www.emag.ro/doneaza. Toate informaţiile centralizate despre sumele donate, produsele şi beneficiarii către care au fost distribuite sunt centralizate pe această pagină", spun iniţiatorii campaniei, potrivit Agerpres.