Discursul istoric al lui Vance închide scandalul anulării alegerilor din România. Dar nu se va termina aici
14 Feb 2025
Cînd Trump a produs prima oară un șoc planetar cîștigînd în 2016 președinția, John McCain a ”pus” România pe harta lumii spunînd că seismul blond nu va da peste cap SUA, cum cred mulți, pentru că țara are destui anticorpi să se apere: ”Nu suntem România”, a spus el, nu tocmai măgulitor. Ceea ce a făcut azi vicepreședintele SUA J.D.Vance la Conferința de Securitate de la Munchen e infinit mai mult însă. România a fost pusă în văzul mapamondului pe coji de nucă pentru că a anulat alegerile în baza șuierăturilor băieților din intelligence și a eliminat oameni din cursă pentru a fi sigur că nu cîștigă. Ceva inadmisibl pentru democrație, pentru America, a tunat Vance. Iar tunetul vocii lui nu doar că închide complet, de azi, nebunia anulării alegerilor de la noi, dar am îndrăzni să opinăm că va avea mult alte consecințe. Dramatice, pentru mulți dintre autorii loviturii de stat din decembrie.
Iată ce a spus Vance despre România:
”Am fost surprins că un fost comisar european (Therry Breton n.n.) a apărut recent la televizor și părea încîntat că guvernul român tocmai a anulat un întreg scrutin. El a avertizat că, dacă lucrurile nu merg conform planului, același lucru s-ar putea întîmpla și în Germania. Aceste declarații tip șarje de cavalerie sunt șocante pentru urechile americanilor. De ani de zile, ni se spune că tot ceea ce finanțăm și sprijinim este în numele valorilor noastre democratice comune. Totul, de la politica noastră față de Ucraina la cenzura digitală, este prezentat ca o apărare a democrației.
Dar cînd vedem instanțe europene care anulează alegeri și înalți funcționari care amenință să anuleze altele, ar trebui să ne întrebăm noi înșine dacă ne menținem la un standard suficient de ridicat. Și spun noi înșine pentru că eu cred în mod fundamental că suntem în aceeași echipă. Trebuie să facem mai mult decît să vorbim despre valorile democratice. Trebuie să le și susținem.
În memoria multora dintre cei prezenți în această sală, Războiul Rece a poziționat apărătorii democrației împotriva unor forțe mult mai tiranice de pe acest continent. Și gîndiți-vă la tabăra care i-a cenzurat pe disidenți, care a închis biserici, care a anulat alegeri. au fost ei băieții buni?
Cu siguranță că nu.
Și slavă Domnului că au pierdut Războiul Rece.
Au pierdut pentru că nu au apreciat și nu au respectat toate binecuvîntările extraordinare ale libertății.
Libertatea de a surprinde, de a face greșeli, de a inventa, de a construi. Se pare că nu poți impune inovația sau creativitatea, la fel cum nu poți forța oamenii să gîndească, să simtă sau să creadă. Iar noi credem că aceste lucruri sunt cu siguranță legate între ele.
Și, din păcate, cînd privesc Europa de astăzi, uneori nu este atît de clar ce s-a întîmplat cu unii dintre cîștigătorii Războiului Rece.
Mă uit la Bruxelles, unde comisarii UE îi avertizează pe cetățeni că intenționează să închidă rețelele de socializare în timpul tulburărilor civile în momentul în care detectează ceea ce ei consideră a fi, citez, conținut instigator la ură.
Sau chiar în această țară (Germania n.n.), unde poliția a efectuat raiduri împotriva cetățenilor suspectați că au postat comentarii anti-feministe online, ca parte a, citez, combaterii misoginiei pe internet, o zi de acțiune(…)
Așa cum administrația Biden părea disperată să reducă la tăcere oamenii care își spun părerea, administrația Trump va face exact opusul. Și sper că putem lucra împreună în acest sens.
În Washington, există un nou șerif în oraș. Și sub conducerea lui Donald Trump, putem să nu fim de acord cu opiniile voastre, dar vom lupta pentru a vă apăra dreptul de a vă exprima în spațiul public, indiferent dacă sunteți de acord sau nu.
Am ajuns, desigur, la un punct în care situația a devenit atît de gravă încît, în decembrie anul trecut, România a anulat rezultatele alegerilor prezidențiale pe baza suspiciunilor subțiri ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor săi continentali. Acum, din cîte am înțeles, argumentul a fost că dezinformarea rusă a infectat alegerile din România. Dar i-aș ruga pe prietenii mei europeni să vadă puțin în perspectivă. Puteți crede că este greșit ca Rusia să cumpere reclame în social media pentru a vă influența alegerile. Cu siguranță și noi o facem. O puteți condamna chiar și pe scena mondială. Dar dacă democrația voastră poate fi distrusă cu cîteva sute de mii de dolari de publicitate digitală livrată dintr-o țară străină, atunci nu a fost foarte puternică de la început.
Acum, vestea bună este că se întîmplă să cred că democrațiile voastre sunt mult mai puțin fragile decît se tem mulți oameni. Și chiar cred că a le permite cetățenilor noștri să își spună părerea le va face și mai puternice, ceea ce, desigur, ne aduce înapoi la München, unde organizatorii acestei conferințe au interzis legislatorilor reprezentînd partidele populiste atît de stînga, cît și de dreapta să participe la aceste conversații.
Din nou, nu trebuie să fim de acord cu tot ceea ce spun oamenii. Dar atunci cînd oamenii reprezintă, atunci cînd liderii politici reprezintă un electorat important, este de datoria noastră să participăm cel puțin la dialog cu ei.
Pentru mulți dintre noi, de cealaltă parte a Atlanticului, (ceea ce se întîmplă în Europa n.n.) seamănă din ce în ce mai mult cu vechi interese înrădăcinate care se ascund în spatele unor cuvinte urîte din era sovietică, precum dezinformare și intoxicare, cărora pur și simplu nu le place ideea că cineva cu un punct de vedere alternativ ar putea exprima o opinie diferită sau, Doamne ferește, ar putea vota într-un mod diferit sau, chiar mai rău, ar putea cîștiga alegerile.
Acum, aceasta este o conferință privind securitatea și sunt sigur că ați venit cu toții aici pregătiți să vorbiți despre cum anume intenționați să creșteți cheltuielile pentru apărare în următorii cîțiva ani, în conformitate cu o nouă țintă. Și asta este grozav, pentru că, așa cum președintele Trump a spus foarte clar, el crede că prietenii noștri europeni trebuie să joace un rol mai important în viitorul acestui continent(…)
Cred că respingerea oamenilor, respingerea preocupărilor lor sau, mai rău, închiderea mass-media, închiderea alegerilor sau excluderea oamenilor din procesul politic nu protejează nimic.
De fapt, este cel mai sigur mod de a distruge democrația”