DIICOT, dosar penal după atacul cibernetic. Procurorii așteaptă să primească informații de la SRI

15 Mai 2017 | scris de Jeanina Nastase
DIICOT, dosar penal după atacul cibernetic. Procurorii așteaptă să primească informații de la SRI

Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal in rem  pentru infracțiuni contra siguranței și integrității sistemelor și datelor informatice, în legătură cu atacul cibernetic din ultimele zile. Potrivit unor oficiali ai DIICOT, procurorii s-au autosesizat în acest caz și au deschis un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic (art. 360 Cp), alterarea integrității datelor informatice (art. 362 Cp) și perturbarea funcționării sistemelor informatice (art. 363 Cp).

Procurorii așteaptă să primească informații de la SRI pe această temă, dar și ca instituțiile afectate să depusă plângeri penale, potrivit agerpres.ro. Activitatea Uzinelor Dacia de la Mioveni a fost întreruptă parţial sâmbătă în urma unui atac cibernetic ce a afectat unele dintre sistemele informatice.

"După ce, vineri, 12 mai, virusul informatic ransomeware a afectat Groupe Renault, situația este acum sub control. Au fost întreprinse imediat o serie de măsuri proactive, cum ar fi suspendarea temporară a activității industriale pentru a stopa răspândirea virusului și a proteja Grupul. Acest atac cibernetic a avut loc în diferite țări, diferite sectoare de activitate și companii", se preciza într-un comunicat transmis de Direcția Comunicare din cadrul Grupului Renault România.

În această dimineaţă, activitatea de la Uzinele Dacia a fost reluată în mod mod normal  după înlăturarea efectelor atacului cibernetic. La sfârșitul săptămânii trecute, calculatoare din aproape 100 de țări au fost afectate de o amenințare de tip ransomware, denumită "WannaCry".

''Începând de vineri, 12 mai, numeroase organizații din întreaga lume au fost afectate de o nouă variantă de ransomware denumită 'WannaCry'. Rapoartele preliminare arată faptul că au avut loc zeci de mii de atacuri informatice în circa 100 de țări. Malware-ul se propagă prin intermediul unor mesaje email care conțin atașamente și link-uri malițioase, atacatorii utilizând tehnici de inginerie socială pentru a determina utilizatorii să le acceseze (phishing). Odată infectat un calculator dintr-o rețea, malware-ul încearcă să se răspândească în interiorul acesteia și să afecteze toate calculatoarele care comunică între ele. Procesul de răspândire se realizează prin exploatarea unei vulnerabilități a sistemului de operare'', susține Poliția Română.

Microsoft a publicat încă din luna martie 2017 o actualizare de securitate pentru rezolvarea vulnerabilității exploatată de acest ransomware pentru răspândire, cunoscută ca MS17-010. După infectarea cu malware și criptarea datelor de pe calculatoare, atacatorii solicită o plată de circa 300 USD (0.1781 bitcoin) pentru decriptarea acestora.

  

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră