Directorul general interimar al TVR, Irina Radu, a avertizat că, începând cu luna februarie, televiziunea publică nu va mai putea plăti taxele și impozitele la bugetul de stat.
"Avem 100 de milioane de euro datorii la bugetul de stat, 50 de milioane datorii comerciale, 2.500 de salariați, cu 2.000 dintre aceștia TVR este în conflict. Conducerile din perioada 2008-2012 nu au respectat contractul colectiv de muncă, nu au acordat măririle de salarii prevăzute, au semnat un contract fără să facă o prognoză corectă asupra veniturilor TVR și iată-ne acum, după 8 ani, plătind greșeli venite din trecut. Începând cu februarie nu vom mai putea plăti taxele și impozitele la bugetul de stat. În tot acest timp, ne străduim totuși să oferim ceva telespectatorilor, ne străduim să dăm știri corecte și imparțiale, să ducem România cu cinste la Eurovision, avem negocieri în barter pentru Campionatul european de fotbal", a declarat Irina Radu.
Șefa TVR a cerut numirea unui consiliu de administrație pentru că "instituția trebuie condusă și deciziile asumate".
"Niciun consiliu de administrație nu a răspuns până acum de nimic, nu a funcționat așa cum trebuie. O altă problemă extrem de gravă și care ne-a împins în blocaj este stoparea executărilor silite. Am analizat cum am putea să oprim executările silite, am făcut propuneri salariaților de a eșalona plățile pe 5 ani, ei au cerut 2 sau 3 ani. Nu putem noi face propunerea concretă pentru asta, la un alt nivel și în altă formulă se poate discuta despre soluția unei administrări speciale. Dacă vin eu și o pun pe masă, se va zice că eu am venit în fața dvs. și am cerut insolvența. Eu nu pot să cer acest lucru. Trebuie să cer găsirea unor soluții pentru asta, că de luna viitoare nu ne vom mai putea permite să plătim salariile. Aș mai putea să propun creșterea veniturilor fără mărirea taxei radio—tv", a mai spus directorul interimar al TVR.
Cioloș: Ştergerea datoriilor nu este posibilă
Premierul Dacian Cioloș a afirmat că "Guvernul este deschis ca, împreună cu Parlamentul României în subordinea căruia se află TVR, şi în măsura în care guvernul poate să contribuie la găsirea unei soluţii, este şi în interesul nostru direct".
Șeful Executivului a explicat că, în pesajul media actual, o televiziune publică care să servească într-adevăr interesul general cu un serviciu public atractiv şi performant va fi un câştig nu numai pentru societatea românească, cât şi pentru piaţa media.
"S-a ajuns astăzi într-o situaţie disperată, după cum este prezentată. Suntem într-un moment în care trebuie să luăm decizii pe termen foarte scurt, dar cred că Parlamentul trebuie să îşi asume şi nişte decizii care să rezolve problema pe termen mediu şi lung. Aş sugera şi o discuţie mai pe fond pentru a lua nişte decizii strategice, de orientare. Eu am primit o scrisoare de la d-na Irina Radu, care prezinta situaţia în care se află TVR şi sunt prezentate si nişte soluţii. Noi vedem nevoia unor solutii pe termen scurt, foarte scurt pentru a iesi din aceasta spirală în care TVR acumulează datorii. Ştergerea datoriilor nu este posibilă pentru că ar fi considerat ajutor de stat, este o problemă legală şi este şi o problemă legată de management", a spus Cioloș.
Într-o intervenţie ulterioară, premierul a precizat că nu pot fi daţi bani televiziunii în perioada imediat următoare. În primul rând pentru că trebuie mai întâi închis robinetul risipei, dar și pentru că o rectificare nu se poate face înainte de luna iulie.