Un medicament bazat pe un compus din ciupercile halucinogene poate ameliora simptomele depresiei severe timp de până la 12 săptămâni, arată un studiu.
O tabletă de 25 mg de psilocibină pune pacienții într-o stare de vis, ceea ce face ca terapia psihologică să aibă mai multe șanse de reușită.
Dar efectele secundare pe termen scurt ar putea fi înfricoșătoare și sprijinul trebuie să fie întotdeauna la îndemână, au spus cercetătorii.
Experții spun că sunt încă necesare studii mai ample, cu o urmărire mult mai lungă.
Se estimează că 100 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de depresie clinică gravă care nu răspunde la niciun tratament disponibil - 30% încearcă să se sinucidă.
Oamenii de știință au studiat de ani de zile efectele psilocibinei asupra tulburărilor de sănătate mintală.
Studiile recente au fost promițătoare, dar prea scurte pentru a evalua efectele de durată.
Compus de ciuperci magice „promițător” pentru depresie
În acest ultim studiu, publicat în New England Journal of Medicine, dozele de 1 mg, 10 mg și 25 mg au fost testate pe un total de 233 de persoane din 10 țări din Europa și America de Nord, cu 25 mg dând cele mai bune rezultate.
Majoritatea suferiseră de depresie severă de mai bine de un an și aveau în jur de 40 de ani, au spus cercetătorii de la Institutul de Psihiatrie, Psihologie și Neuroscience de la King's College London și South London și Maudsley NHS Foundation Trust.
După o doză de 25 mg de psilocibină Comp360, alături de psihoterapie:
unul din trei nu a mai fost diagnosticat ca deprimat la trei săptămâni
unul din cinci a văzut o îmbunătățire semnificativă la 12 săptămâni
Autorul studiului și psihiatru consultant, dr. James Rucker, a spus că se crede că medicamentul are „o acțiune directă asupra creierului, punându-l într-o stare mai flexibilă și oferind o fereastră de oportunitate pentru terapie”.
Pacienții, întinși pe un pat într-o cameră liniștită, au experimentat o „călătorie” psihedelic – pe care unul a descris-o drept „un vis de veghe” – timp de șase până la opt ore.
„Poate fi foarte pozitiv, dar poate fi și negativ”, a spus dr. Rucker pentru BBC News.
„Amintiri dificile din trecut pot apărea, de exemplu, în același timp cu simțirea unei reconectari cu tine însuți și cu sentimentele tale.”
Un terapeut a fost disponibil pentru a oferi sprijin.
Preocuparea siguranței
A doua zi și o săptămână mai târziu, pacienților li s-a oferit sprijin psihologic pentru a vorbi despre experiența lor.
„Pacienții trec de la „Ce este în neregulă cu mine?” la „Ce sa întâmplat cu mine?””, a spus psihoterapeutul Nadav Liam Modlin.
Unii pacienți din toate grupurile au prezentat efecte secundare, cum ar fi dureri de cap, greață, oboseală extremă, precum și gânduri despre sinucidere.
Acest lucru nu a fost neobișnuit, au spus cercetătorii - dar alți experți spun că ar putea fi o problemă de siguranță.
Prof. Andrew McIntosh, șeful de psihiatrie al Universității din Edinburgh, a declarat că studiul a oferit „cele mai puternice dovezi de până acum care sugerează că sunt justificate studii aleatorii mai mari, mai mari și mai lungi cu medicamentele psihedelice”.
„Psilocibina poate [într-o zi] să ofere o alternativă potențială la antidepresivele care au fost prescrise de zeci de ani”, a adăugat el.
Dar alți experți subliniază că efectele au început să dispară după 12 săptămâni.
„Depresia poate fi o problemă de lungă durată și ar trebui folosite perioade de urmărire mult mai lungi de 12 săptămâni”, a spus dr. Ravi Das, de la University College London.
Un studiu mai amplu care urmează să înceapă în curând va studia câte doze sunt necesare pentru a preveni revenirea depresiei.
Ar putea trece trei ani până când medicamentul este aproape de a fi autorizat, spun cercetătorii, conform BBC.