Dana Gîrbovan, preşedintele UNJR, adresează mai multe întrebări, public, referitoare la accesul unor persoane în arhiva SIPA în anul 2013, printre care şi Florian Andronache, ofiţer SRI detaşat la Ministerul Justiţiei. Întrebările magistratului vin după ce Ministerul Justiţiei a publicat, joi, lista celor care au avut acces în arhiva SIPA după desfiinţarea acesteia, fiind consemnate 22 de vizite. Cele mai multe vizite au fost efectuate în perioada 2007-2008.
Cea mai recentă accesare a arhivei a avut loc pe data de 12 decembrie 2013, perioadă în care ministru al Justiţiei era Robert Cazanciuc. La acel moment au avut acces în arhivă Andronache Florian-Teodor, Ştef Marius, Oltenaş Adrian şi Tiliban Nicolae. Florian Teodor Andronache a fost consilier al lui Rober Cazanciuc, care, potrivit declaraţiilor de avere din 2013 şi 2014, a fost ofiţer al SRI. Marius Ştef, Tiliban Nicolae şi Oltenaş Adrian activau la acel moment în cadrul ANP.
Redăm integral mesajul postat de Daniela Gîrbovan:
„Ce a cautat un cadru SRI in arhiva SIPA in 2013?
Ii felicit pe toti jurnalistii care au insistat pentru a se face lumina in legatura cu arhiva SIPA si pe ministrul justitiei Tudorel Toader pentru ca a facut acest prim pas, de a publica numele celor care au intrat in arhiva SIPA.
Contrar celor spuse de unele persoane din presa, lamurirea tuturor aspectelor privind arhiva SIPA este imperativa pentru a clarifica aceasta pata neagra din justitia post-comunista romaneasca.
Analizand documentul publicat de Evenimentul Zilei si materialul publicat de Ministerul Justitiei, constat cu surprindere ca atat magistratii, cat si opinia publica, au fost tinuti in eroare ani de zile in legatura cu aceasta arhiva.
Sunt o serie de intrebari pe care le am in urma parcurgerii acestor materiale, dar le vom lua pe rand, astfel:
Conform materialului publicat de Ministerul Justitiei, printre cei care au intrat in arhiva SIPA in 13.12.2013 a fost si domnul Andronache Florian-Teodor. Conform datelor publice, dansul a fost ofiter SRI detasat in cadrul Ministerul Justitiei.
1. Ce a cautat domnia sa in arhiva SIPA?
2. In baza carui ordin al ministrului s-a format comisia care a intrat in arhiva SIPA in 2013?
3. Exista un raport si/sau proces verbal intocmit de aceasta comisie?
Reinnoiesc invitatia adresata tuturor jurnalistilor care vor o justitie cu adevarat libera si independenta sa mearga pe fiecare fir privind aceasta arhiva, sa caute declaratiile din trecut ale tuturor persoanelor publice si sa le ceara explicatii, pentru a se face lumina si a se clarifica toate aspectele legate de aceasta arhiva“, este mesajul postat de judecătoare pe pagina sa de Facebook.