Ani de zile şi-a pus viaţa în slujba pacientului. Ore de muncă, sute de gărzi făcute, nopţi nedormite. Daruire, putere, profesionalism si licarirea unei sperante pentru sutele de pacienti care cauta cu disperare mainile pricepute ale unui om ce lupta zi de zi, in sala de operatie, sa readuca zambetul pe chipul oamenilor. Si, cel mai important, sa le prelungeasca viata. Acum, după o experienţă de-o viaţă, singurul doctor din România care operează cu laser metastazele pulmonare, este lăsat să plece acasă.
Asta în condiţiile în care Dan Nicolau- șeful Secției de Chirurgie Toracică din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj-Napoca- şi-a exprimat clar dorinţa de a-şi continua activitatea si dupa pensionare. Insă ce să vezi?- Poate să ramana in continuare sa facă gărzi, insa nu poate sa opereze. Scenariul este unul halucinant, iar mahnirea doctorului Nicolau nu poate fi descrisa in cuvinte. Intre timp- daca ai nostri dau, cu nonsalanta, cu piciorul unui asemenea specialist- iata ca altii vor cu disperare ca doctorul clujean sa lucreze pentru pacientii lor. In curand, chirurgul Dan Nicolau isi va incepe activitatea la o clinica din Debreten, Ungaria, facand ceea ce stie el mai bine: sa opereze cu laser metastazele pulmonare. Adica, sa lupte pentru viata si pentru oameni.
Insa cei care sufera cel mai mult sunt pacientii care il roaga, pe ultima suta de metri, pe doctorul care le-a redat speranta sa nu-i lase si sa-i ajute in continuare. In timp ce ministrul Sanatatii nu a gasit de cuviinta sa pastreze un specialist care-si poate face meseria multa vreme de acum incolo, iata ca ungurii sunt mai inspirati. Se știe că doctorul Dan Mihail Nicolau, șeful Secției de Chirurgie Toracică din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj-Napoca, operează metastaze pulmonare cu ajutorul unui laser performant, aparat care a fost achiziționat cu bani proveniți din alte surse, nu de la bugetul de stat. După ce a vindecat sute de pacienți, care-i telefonează și-i trimit și azi e-mail-uri de mulțumire, se dorește pensionarea sa forțată.
Neputinta unui profesionist in fata sistemului
L-am gasit pe doctorul Dan Nicolau, ca de obicei, la datorie. Era de garda. L-am vazut poate, desi dumnealui isi pastreaza optimismul, mai mahnit ca niciodata. In scurt timp, va trebui sa punct un punct, si un de la capat, in ceea ce priveste activitatea sa la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj-Napoca. L-am intrebat care mai este situatia in ceea ce priveste pensionarea lui, una de altfel fortata, dar si ceea ce se va intampla dupa plecarea sa, fiind singurul medic din Romania care opereaza cu laser metastazele pulmonare.
A raspuns resemnat: „situaţia actuala este foarte clară, eu îmi închei activitatea în instituţie în momentul în care se prezintă un coleg mai tânăr, specialist sau medic primar care ocupă postul prin concurs. Postul este dat vacant, este publicat. Eu am extrapolat si s-a alunecat foarte mult numai pe interesul meu. Da, aveam un interes sa mai stau fiindca ma simt in putere, am inceput ceva si nu am terminat treaba cu laserul. Am fost acuzat faptul ca nu am avut timp in doi ani. Păi, în doi ani nu am avut pe cine, trebuia sa formez oameni tineri, colegii mei medici primari au mai venit, au mai vazut, nu au interes. Deci, un medic la 40 de ani, nu-l poti obliga, oricine esti, trebuie sa iei un rezident, sa-l formezi. Demersul meu pentru domnul ministru a fost foarte clar: in momentul in care reteaua e goala de specialisti, n-ai doctori, tinerii iti pleaca, tu anual ii lasi sa ti plece, dai afara din sistem cate 300 de medici specialisti cu vechime. Pentru ce? Pentru ca ai o lege cu dedicatie? De aia esti ministru ca sa indrepti o lege sau sa dai o lege noua. Tendinta europeana nu este sa-i pensioneze pe oameni mai repede, ci sa-i tina in activitate,,, a precizat doctorul Dan Nicolau.
Daca noi nu l-am vrut, ungurii l-au luat fara sa stea pe ganduri!
L-am intrebat ce se va intampla dupa plecarea sa, cine va mai ajuta sutele de pacienti care-si poarta amarul pe la usile spitalului si pentru care faptul ca doctorul Nicolau era un profesionist desavarsit in ceea ce privestea operarea metastazelor pulmonare cu aparatul laser, le reda putina speranta. ,, Este un aparat laser la Institutul Oncologic, la Bucuresti. Se poate folosi. Cel de aici este al clinicii si va ramane la clinica si probabil colegii mei il vor folosi. E treaba organizatorului pe sanatate, eu sunt cel care a introdus metoda in Romania. Eu ma voi duce la Debreten (n.r. in maghiara Debreten, în română, variantă, Dobrițân, al doilea oraș ca mărime din Ungaria după Budapesta) ca sa-mi semnez contractul de lucru acolo si ca sa incep chirurgia laser in Ungaria. Aici nu sunt potrivit,,, marturiseste, cu amaraciune, dupa o viata de munca chirurgul Dan Nicolau.
Peste tot in lume, grila de salarizare incepe cu doctorul si cu dascalul. In Romania, nu...
Medicul Dan Nicolau vorbeste mahnit si despre faptul ca peste tot, in lumea asta, grila de salarizare incepe cu dascalul si cu doctorul. In Romania, nu. ,,Nu se poate, doctorul si dascalul sa fie tot la mijlocul grilei. Nu exista asa ceava, cand peste tot, in toata lumea grila incepe cu dascalul si cu doctorul. Eu am solutii, eu nu m-am referit numai la mine. Cei de la Debreten cand au auzit ca am devenit disponibil- doar am anuntat pe Facebook ca mi-am dat demisia din sef de sectie si a doua zi au fost aici (n.r.-Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj-Napoca ). O echipa de cinci oameni au venit din Ungaria sa vada cum fac, sa vada ce imi trebuie. Acuma m-au anuntat ca s-a livrat echipamentul si sa merg acolo sa-mi semnez contractul pentru o zi pe saptamana pentru interventii,,, explica chirurgul. Nu stie insa nici cand va veni inlocuitorul sau, nici cand va sustine acesta examenul. Nu stie nici macar ziua exacta in care dumnealui va trebui sa-si incheie activitatea aici. Desi a depus dosarul, dupa o viata de munca, nu stie nici macar ce pensie va avea.
Disperarea pacientilor si mahnirea singurului medic care opereaza cu laser metastazele pulmonare
Cea mai mare suparare a chirurgului Nicolau ramane insa faptul ca nu-si mai poate ajuta pacientii, fiind neputincios in fata rugamintilor acestora de a-i trata in continuare. ,,Vin si ma intreb: daca mie spitalul mi-a oferit sa fac de garda, de ce nu pot- eu am cerut o ora pe saptamana- ca sa am cadru legal in care sa pot interna si sa pot opera. Nu inteleg asta: pai eu pot sa fac de garda oficial, dar nu pot sa operez oficial? Deci sunt bun de garda, dar nu pot opera? In sistemul de sanatate trebuie sa vina cineva care stie ce inseamna sistemul de sanatate, cineva care a trudit, nu din cei veniti pe scurtatura, cum le spun eu. Din pacate, la noi oamenii care nu sunt capabili nu simt nevoia sa se dea deoparte. Sunt o multime de legi facute cu dedicatie si nu vine nimeni sa umble la ele. Ai implementat, ai inceput ceva, mai ales ca tarile din jur nu au laserul, dar au inceput sa cumpere. Ungaria a cumparat si au inceput la ei. Nu va explic ce disperare e pe pacienti, ce inghesuiala, sa vina, sa-i mai pot lua,,.
P.S.
Dan Nicolau, scrisoare catre Ministru Sanatatii! Credeti ca i s-a raspuns?
Dacă pentru cei din Ministerul Sănătății doctorul Nicolau nu este decât un medic și atât, adică statistică, în schimb, pentru sutele de pacienți pe care Dan Nicolau i-a operat vindecându-i, doctorul este un binefăcător, un profesionist, un sufletist în care divinitatea a pus o picătură de har dumnezeiesc. Nu dorim nimănui să ajungă, într-un fel ori altul, la doctorul Nicolau ca să-i aprecieze la justa valoare calitățile de excelent chirurg și să înțeleagă pe deplin de ce oamenii îl stimează și-l iubesc! Dan Mihail Nicolau spune că mesajul postat pe un site de socializare vine în urma unei întâmplări. Acesta a vrut să stea de vorbă cu ministrul sănătății, însă nu a fost primit.
„În 2-3 luni fac vârsta de pensionare și nu mi se mai acordă prelungire ca să am timp să formez alți medici în aceste tehnici, iar ca să trec în privat nu este o soluție pentru pacienți. O operație costă 15-20000 euro, pe când în sistemul de stat e gratis, adică beneficiază orice plătitor de asigurare de sănătate. Vroiam să-i prezint și să discutăm despre cum rezolvăm problema bolnavilor de cancer care au nevoie de operațiile pe care le fac. A refuzat asociația bolnavilor de cancer, care i-a solicitat întrevederea, și i-a refuzat tocmai pe cei care au adunat 140.000 de euro, ca să am cel mai performant aparat cu care să-i operez”, a explicat într-un interviu doctorul Nicolau. Și acum, scrisoarea deschisă a doctorului Nicolau.
„Cine sunteți Dumneavoastră, Domnule Ministru?
Cine sunteți Dumneavoastră, Domnule Ministru, ca să vă permiteți să nu vorbiți cu contribuabilii care vă plătesc pentru a le asigura un confort la sănătate și de a asigura satisfacția pacienților și a corpului medical? Cine sunteți, Domnule Ministru, ca să mă puneți în situația de a cere scuze prietenilor, cunoștințelor și celor care mă citesc pentru faptul că v-am girat cu bonitate și profesionalism? Am susținut numirea Dumneavoastră fiind clujean angrenat în sistemul de sănătate din 1975, cunoscându-vă bine părinții onorabili, profesioniști cinstiți și performanți, a căror moralitate nu poate fi pusă la îndoială. Acum trebuie să recunosc greșeala de gândire pe care am comis-o și îmi cer scuze tuturor celor pe care i-am indus în eroare.
Vă întreb din nou. Cine sunteți Dumneavoastră, Domnule Ministru, ca să refuzați discuțiile cu sindicatele din sănătate, cu organizațiile pacienților, cu oamenii din sistem? Am încercat să intru în legătură cu Dumneavoastră nu pentru a vă cere o favoare de timp pentru o cafea, ci pentru a vă semnala câteva nevoi ale sistemului a căror corecție vă revin ca și sarcină. Domnule Ministru, Dumneavoastră aveți obligația de a asculta pe cei care vă plătesc pentru a asigura un sistem de sănătate performant și nu pentru o judecată a contribuabilului venită ca din partea unui extraterestru care constată că cetățenii români beneficiază de o asistență medicală mai bună decât o merită.
Cine sunteți Dumneavoastră? Îmi permit să vă întreb, deoarece profesional am luat primariatul cu media 10 în concurs unic pe țară, în București și nu pe plan local. Am reușit să imaginez tehnici chirurgicale citate în World Journal of Surgery, tehnici care se practică în diferite țări din lume. Îmi permit să vă critic din poziția celui care a reușit organizarea în Cluj-Napoca a unui congres anual, ordinar, al unei societăți europene (2006, Congresul anual al Societății Europene de Chirurgie Toracică, Cluj-Napoca, România).
Îmi permit să vă critic pentru că am obținut brevet de invenție pentru o proteză valvulară cardiacă (1992). Îmi permit să vă critic fiindcă am introdus în România chirurgia laser a metastazelor pulmonare multiple, Cluj-Napoca și România fiind printre primele țări din lume unde de practică curent aceste procedee chirurgicale. Pentru toate acestea îmi permit să vă întreb cine sunteți și ce ați realizat? Vă întreb, Domnule Ministru, în calitate de tehnocrat ce ați produs progresiv pentru sistemul de sănătate și fac o paralelă între Dumneavoastră și mentorul pe care îl aveți, onorabilul și respectatul Prof.Dr. Irimie, omul care a refuzt demnități pentru a pune la punct Institutul Oncologic din Cluj-Napoca.
Vă sugerez, Domnule Ministru, în calitate de coleg mai vârstnic să vă priviți în oglindă și să aveți curajul să vă asumați lipsurile manageriale necesare funcțiunii pe care v-ați asumat-o și vă rog să ieșiți în fața națiunii și să vă cereți scuze pentru infatuarea și aroganța cu care ați jignit contribuabilii, pe care trebuie să-i serviți și nu să-i umiliți. Aștept un gest de onoare și demnitate din partea Dumneavoastră sub numele de DEMISIE!”
Citiți și: