De ce este CAZUL VLĂDAN mereu actual. Ofiţerul pistolar de la „Doi şi-un sfert“ a împuşcat două persoane

11 Noi 2016 | scris de Mara Răducanu
De ce este CAZUL VLĂDAN mereu actual. Ofiţerul pistolar de la „Doi şi-un sfert“ a împuşcat două persoane

 

Alin Marian Marin, în vârstă de 36 de ani, ofiţer în cadrul Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), se afla în apartamentul din Piteşti pe care femeia cu care se căsătorise în urmă cu trei luni îl avea închiriat de aproximativ cinci ani. Potrivit poliţiştilor, după o ceartă între cei doi, femeia a reuşit să îşi ia copiii şi să plece din apartament. Poliţistul, despre care anchetatorii susţin că se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, a incendiat locuinţa şi a plecat şi el, dar s-a reîntors după câteva zeci de minute. A găsit la faţa locului echipaje de la poliţie, jandarmi, dar şi pompieri, veniţi să stingă incendiul, dar şi locatari, alaramaţi de zarva din bloc, dar şi de fumul gros din imobil.

În acel moment, ofiţerul DIPI a tras şapte focuri de armă către cei prezenţi. Unul din gloanţe a nimerit în cap un polişist de la Secţia 1 Poliţie Piteşti, iar un altul a rănit-o pe proprietara locuinţei incendiate, în picior. Un jandarm a reuşit să îl imobilizeze pe ofiţer, iar poliţiştii l-au încătuşat şi dus la spital.

Femeia care a ajuns împuşcată la Spitalul Judeţean Argeş a primit îngrijiri medicale şi a fost lăsată să plece acasă, iar poliţistul împuşcat, diagnosticat cu traumatism cranio-cerebral prin împuşcare cu o plagă de aproximativ patru centimetri, fără leziuni osoase la nivelul craniului, a rămas internat în secţia de Neurochirurgie.

Cazul de la Perla, o tragedie care a zguduit Poliţia Română 

Cazul ofiţerului de la DIPI aminteşte  oarecum şi de tragedia de la coaforul Perla. La 5 martie 2012, agentul de poliţie Gheorghe Vlădan a deschis focul în incinta coaforului de la complexul Perla din Capitală. Soţia acestuia, care voia să divorţeze de el, şi casiera coaforului au fost ucise. Alte şase persoane, angajaţi şi clienţi ai salonului, au fost rănite. Şi în acest caz, după tragedie, avea să se descopere că soţia lui Vlădan, culmea, chiar angajat al Ministerului de Interne, depusese mai multe plângeri la poliţie împotriva soţului, spunând că se teme pentru viaţa ei. Reacţia instituţiilor care ar fi tebuit s-o apere şi să-i proteje viaţa a venit însă tardiv.

Ce spunea Berca în 2012, după cazul Vlădan

În Poliţia Romană există semne de intrebare legate de 52 de angajaţi care deţin arme letale şi care ar putea avea probleme psihologice, preciza, în 2012, după cazul Vlădan, ministrul de Interne de atunci, Gabriel Berca. „Avem vreo 52 de cazuri cu semne de intrebare. În momentul în care vom avea toate aceste date, vom vedea câţi astfel de oameni, potenţiali infractori sau potenţiali oameni care pot să le creeze probleme cetăţenilor avem şi vom vedea ce vom face. Avem deocamdată 52 de oameni, nu care au un comportament deviant, ci care au avut probleme de natură psihologica şi care în acest moment sunt in analiza Direcţiei medicale, şi pentru care vom lua măsurile de urgenţă“, declara ministrul Berca, la Pro tv.

TIMIŞ. Comisarul șef Ion Ionescu era de serviciu la dispeceratul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, sâmbătă, 20 iunie. În dimineaţa acelei zile, în jurul orei 11, comisarul în vârstă de 54 de ani a decis să-şi pună capăt zilele. A scos arma din dotare şi s-a împuşcat în cap chiar în biroul său din sediul Poliţiei Timiş. Colegii lui au auzit împuşcătura, apoi au năvălit în biroul lui, unde l-au găsit într-o baltă de sânge. Interesant poliţistul sinucigaş a trecut cu brio toate testările psihologice.
Constanţa.

CONSTANŢA. Un poliţist din Constanţa, s-a împuşcat în cap, în apartamentul în care locuia, murind, la scurt timp, pe patul de spital. Poliţistul avea doar 24 de ani şi lucra la BCCO (Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate ) Constanţa de anul trecut. Procurorii au deschis o anchetă pentru a stabili ce s-a întâmplat, primele informaţii arătând că tânărul ar fi încercat să se sinucidă, folosind arma din dotare. Anchetatorii spun că deocamdată nu se cunoaşte motivul pentru care tânărul ar fi recurs la acest gest, nefiind găsit vreun bilet care să îl explice.

GĂEŞTI. Cazul poliţiştului din Constanţa nu este unul singular. În aceeaşi zi, alt poliţist din Găeşti, judeţul Dâmboviţa, şi-a pierdut viaţa după ce s-a împuşcat în cap cu arma din dotare, în timpul serviciului. Surse din Poliţie au declarat că bărbatul lucra ca poliţist din anul 2012, iar duminică seară, în timp ce era de serviciu, a mers acasă şi s-a împuşcat în cap cu arma din dotare.El a fost transportat de urgenţă la Spitalul din Găeşti, de unde a fost transferat în stare gravă la un spital din Bucureşti.

TÂRGU JIU. Un poliţist din Târgu Jiu, măcinat de gândul că soţia l-a părăsit şi l-a luat cu ea şi pe copilul lor s-a sinucis, pe 17 mai 2015, într-o pădure de la marginea oraşului.Apropiaţii lui spun că nu au bănuit ca tanarul de 34 de ani trece printr-o depresie atât de grea şi regreta că nu i-au cerut să urmeze, eventual, un tratament psihologic.

Cum sunt testaţi poliţiştii

Testele psihologice pe care trebuie să le treacă poliţiştii sunt diferite în funcţie de postul pe care aceştia îl ocupă. Potrivit Ordinului MAI din 23 mai/2015 privind testarea psihologică a poliţiştilor, la art.13 este prevăzut intervalul la care au loc aceste testări psihologice şi personalul vizat. Mai exact: „Evaluarea psihologică periodică se realizează la intervalele de timp indicate de medicul de medicina muncii, în cazul personalului prevăzut de legislaţia privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor, precum şi: a)anual pentru personalul prevazut la art. 12 alin. (2)it. c)-i), conducătorii de autovehicule cu atestat profesional, precum şi pentru elevii şi studenţii din instituţiile de învăţământ ale MAI; b) la 3 ani pentru personalul care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, poartă permanent armament si munitie; c) la 5 ani pentru celelalte categorii de personal“.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră