Cum câștigă o universitate din România 1.000 de euro pe zi din propriul magazin de desfacere

16 Feb 2019 | scris de Marina Constantinoiu
Cum câștigă o universitate din România 1.000 de euro pe zi din propriul magazin de desfacere Galerie foto (2)

O universitate din Cluj și-a făcut magazin de desfacere, unic în țară, și face vânzări de 1.000 de euro pe zi cu propriile produse, scrie actualdecluj.ro.

Sute de persoane îi calcă pragul în fiecare zi mai ales că de două zile a fost mutat din vechea gheretă unde funcționa de 15 ani, într-un spațiu amenajat cu 15.000 de euro în incinta universității de pe Calea Mănăștur.

Tot mai multe instituții de învățământ din România își deschid mici afaceri, pensiuni, hosteluri sau magazine.

În acest fel, studenții și elevii fac practică în condiții reale, iar facultățile și liceele obțin profit.

Universitatea de științe agricole și medicină veterinară din Cluj și-a făcut anul trecut o firmă, Agronomia Agro Food Innovation SRL, ca să poată vinde ceea ce produsce în Stațiunea Didactică Experimentală de la Cojocna către terți.

Altfel, din anul 2.000 încoace, într-o mică gheretă de la poarta universității, USAMV vindea propriile produse către clienți care, în fiecare dimineață, stau la coadă cu zecile.

Universitatea și-a reconfirmat calitatea de inovator, lansând propriului brand de produse alimentare cu o denumire sugestivă. ,,Gourmeticus Academicum” este numele sub care mai multe produse au intrat în circuitul de producție și vânzare.

Inițiativa le aparține profesorilor și studenților Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

Brandul ”Gourmeticus Academicum” a fost lansat în laboratoarele de la Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor Cluj-Napoca din cadrul USAMV Cluj-Napoca, în prezența rectorului Prof. dr. Cornel Catoi, a prorectorului pe Cercetare, Dan C. Vodnar, a studenților care contribuie la acest proiect, a profesorilor lor, dar și a reprezentanților mass-media.

Directorul administrativ al universității, Lucian Naș, spune că acesta are încasări între 3.000 și 7.000 de lei în fiecare zi, deci în medie cam 1.000 de euro – și cele mai bine vândute produse sunt ouăle și laptele, care vin din propria fermă. Stațiunea Didactică Experimentală a universității agricole e deschisă din 1869, când funcționa pe lângă Institutul de Agricultură de atunci, pentru stagii de practică a studenților și cercetare științifică a cadrelor didactice. Are o suprafață uriașă, 667 hectare de teren agricol, unde cresc 300 de porci, 270 de vaci, 800 de oi și nu mai puțin de 11.000 de găini.

Directorul SRL-ului înființat de USAMV care e asociat unic e Lucian Cuibus, care spune că acesta e singurul magazin de gen din țară – în care o universitate își desface propriile produse, fie de la fermă, fie procesate.

USAMV are pe Calea Florești șase mici făbricuțe, din care acum funcționează trei: iaurturi, panificație, vinificație, berărie, zaharoase și carmangeria, din care funcționează carmangeria, panificația și iaurturile. Restul sunt în curs de autorizare.

Carmangeria aduce în galantarele magazinului universității rețete originale: crenvurști „fără monoglutamat” după cum precizează Cuibus, cârnați picanți premiați cu medalia de bronz la festivalul Slană Fest, cârnați afumați, salam de vară sau virșli.

În ce privește făbricuța de panificație cel mai bine trece prăjitura cu mere, „folosim merele de la noi din stațiune de la Palacsay”, spune Cuibus.

În plus universitatea vrea să implementeze conceptul „from farm to fork”, de la fermă la furculiță, pentru că lanțul de aprovizionare e scurt, 70 de kilometri, cu trasabilitate controlată, căci atât furnizorul cât și distribuitorul e același.

”Un client al nostru e Grădinița UBB-ului (universitatea „Babeș-Bolyai”-n.red.) unde dăm iaurturi pentru copii, pentru că părinții cer produse locale”, spune el, cu referire la deja faimoasele iaurturi probiotice preparate de universitate.

Magazinul funcționează în incinta universității pe Calea Mănăștur 7, de luni până vineri între orele 8.30 și 15.30.

 

Și la Timișoara, cu 50 de mii de euro, conducerea Universității de Științe Agricole a transformat o fermă din afara orașului într-o pensiune cu șapte camere, un restaurant și o sală de mese, potrivit Știrilor PROTV.

O camera dublă costă 160 de lei pe noapte, iar una single o sută de lei.

Un hostel din Brașov funcționează chiar în incinta Colegiului Național Economic “Andrei Bârseanu”. Camerele sunt aranjate de elevi în cursul orelor de practică. Școala face astfel bani frumoși de pe urma închirierii camerelor, iar sursele de câștig nu se opresc aici. De la cantină se livrează mâncare în tot orașul.

Camerele de hostel și cantina au fost renovate din fonduri europene.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră