Culisele excluderii din Casa Regală a Principelui Nicolae

31 Ian 2019 | scris de Marina Constantinoiu
Culisele excluderii din Casa Regală a Principelui Nicolae Galerie foto (2)

Nicolae al României a rămas fără titlul de principe în luna august 2015, când Casa Regală a emis un decret prin care anunța excluderea sa din linia de succesiune la tron. Sora sa i-a luat locul. Un adevărat șoc în România, mai ales printre susținătorii monarhiei, dar nu numai, în situația în care Nicolae era văzut drept o speranță de schimbare.

Un amplu articol despre acel moment a fost dat publicității de revista elvețiană L’Illustré, preocupată de soarta acestui tânăr prin ale cărui vine curge ”o frumoasă concentrație de sânge albastru”, după cum scrie autorul. ”Este descendent al Reginei Victoria prin bunicul său, Regele Mihai al României, și din regii Franței, prin bunica sa, prințesa Ana de Bourbon-Parma”, notează autorul.

La trei ani după acest moment șocant, prințul Nicolae face dezvăluiri despre ce a însemnat pentru el să rămână fără titlu. Ca o coincidență bizară, decizia i-a fost comunicată în biroul în care Regele Mihai a fost obligat să abdice. „Am fost primit în biroul în care bunicul meu a fost forţat să abdice”, îi explică jurnalistului elvețian Patrick Baumann.

”Chiar dacă nu este la fel de celebru precum verișorii său de Windsor, destinul acestui prinț rezervat nu are cu nimic mai puțin conținut shakespearian: noblețe, exil, succesiune, intrigi...toate ingredientele unei bune tragedii! De altfel, publicul elvețian l-a cunoscut printr-un fapt divers trist. În septembrie 2017, Regele Mihai, atunci în vârstă de 96 de ani, suferind de cancer, murea în vila sa din Aubonne, Elveția. Nicolae ar fi vrut să îl vadă pentru ultima oară. Dar accesul la suveran i-a fost refuzat. Potrivit familiei regelui, care a și depus plângere la poliție pentru violare de domiciliu, prințul ar fi încercat să intre cu forța în locuință. Ceea ce el contestă. Un episod care a lăsat urme în inima tânărului, chiar dacă, după decesul regelui, la 5 decembrie 2017, familia regală a afișat o unitate de fațadă la înmormântare. Plângerea își vede de drumul ei, nu a fost retrasă, dar prințul este decis să se bată până la capăt pentru drepturile sale”, explică jurnalistul.

”Am vrut doar să îmi văd bunicul pentru ultima oară, să îi spun adio în modul cel mai respectuos posibil”, explică Nicolae.

Nepotul Regelui Mihai a vorbit pe larg despre viaţa sa şi a detaliat în premieră momentul care a condus la retragerea titlului de principe al României şi excluderea din linia de succesiune la tron, printr-un decret al Casei Regale a României, în august 2015.

Avocaţii lui Nicolae au declarat ulterior că n-au văzut niciodată documentul oficial care ar fi fost parafat de Regele Mihai, aflat la vremea respectivă în Elveţia, grav bolnav.

Până în acest moment, nu este clar dacă fostul suveran al României şi-a pus semnătura pe actul de revocare, aşa cum au declarat oficiali ai Casei Regale.

"N-am primit niciodată o explicaţie credibilă din partea familiei mele. Decizia a fost luată fără să fiu informat, în timp ce mă aflam în vacanţă în Croaţia. Am fost convocat la Bucureşti şi am fost primit în biroul în care bunicul meu a fost forţat să abdice în 1947, de către mătuşa mea, unchiul meu şi un membru al cabinetului. Am primit o copie a deciziei fără niciun cuvânt drept explicaţie. N-am văzut niciodată actul original şi nici n-am mai putut să vorbesc cu bunicul meu până la sfârşitul vieţii sale. În mod evident, am fost şocat", a declarat Nicolae al României în cadrul interviului.

Reprezentanții Casei Regale au declarat, la acea vreme, că motivul controversat vine ca urmare a incompatibilităţii morale a principelui cu rigorile cerute de titulatură. 

”În presa din România au apărut tot felul de ipoteze. Complot urzit de politicieni speriați de popularitatea crescândă a tânărului prinț, intrigi la cel mai înalt nivel al familiei regale, pentru a scăpa de tânărul prinț. Principesa moștenitoare Margareta nu a răspuns niciodată solicitării noastre de interviu, pentru a ne oferi punctul său de vedere. Nicolae al României nu comentează nici el zvonurile, mai ales pe cele referitoare la o fostă iubită, care a afirmat că a dat naștere unui copil, care ar fi al lui”, mai scrie jurnalistul elvețian. ”Tot ce pot spune este că, orice ar fi, sunt un om care își asumă responsabilitățile”, a răspuns Nicolae al României.

„Sper că relaţiile cu familia mea se vor îmbunătăţi. Lucrurile se pot schimba,” a mai declarat acesta pentru publicația elvețiană.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră