UPDATE. Congresul PSD: Viorica Dăncilă, noul preşedinte executiv al partidului

09 Mar 2018 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Congresul PSD: Viorica Dăncilă, noul preşedinte executiv al partidului

UPDATE. Rezultatele oficiale ale votului: Pentru preşedinte executiv, Viorica Dăncilă a primit 2850 voturi pentru, Ecaterina Andronescu 540, iar Nicolae Bănicioiu 292. La secretar general, Marian Neacşu a primit 3063 voturi, în timp ce Codrin Ştefănescu - 668. Postul de vicepreşedinte pentru regiunea Sud Muntenia a fost câştigat de Adrian Ţutuianu cu 417 voturi, Şerban Valeca obţinând 285 .

UPDATE. Premierul Viorica Dăncilă este noul preşedinte executiv al PSD, în condiţiile în care contracandidaţii săi, Ecaterina Andronescu şi Nicolae Bănicioiu, s-au retras din cursă. Dăncilă va fi mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea în partid. Singurele alegeri unde mai există o competiţie: secretar general - Marian Neacşu vs. Codrin Ştefănescu, şi vicepreşedintele bărbat pentru Sud Muntenia - Şerban Valeca vs. Adrian Ţuţuianu. Surse citate de Realitatea TV spun că Marian Neacşu rămâne secretar general al PSD.  Votul a fost o formalitate în condiţiile în care mulţi delegaţi au plecat acasă înainte să afle rezutatele.

UPDATE. Nicolae Bănicioiu a declarat că este un simulacru congresul PSD, că se votează de la ora 13.30 şi că probabil această organizare s-a decis după victoria de ieri în CExN a celor cărora nu li se aprobaseră candidaturile. Ecaterina Andronescu a anunţat că au decis să se retragă din competiţie, conform news.ro. Bănicioiu a mai spus că acest congres a fost făcut pentru a echilibra balanţa de gen în PSD şi că el a vrut să se retragă în favoarea Ecaterinei Andronescu.

UPDATE. Candidaţii nu au mai fost lăsaţi să ţină discursuri, după ce a început votarea pentru pentru cele 18 funcţii de vicepreşedinţi, preşedinte executiv şi secretar general. Ulterior, Claudiu Manda, a anunţat că se pot ţine discursuri de către candidaţi, deşi a început votarea şi că, dacă se retrage vreun candidat, nu se pot retipări buletinele.

**********************

Aproximativ 4000 de delegaţi sunt prezenţi la Congresul extraordinar al PSD, care a început sâmbătă la ora 11.00 la Sala Palatului din Bucureşti.

La Congres nu participă niciun fost lider al partidului. Câţiva protestatari care au venit în faţa Sălii Palatului şi care au strigat lozinci împotriva PSD şi a Guvernului au fost ridicaţi de jandarmi, conform hotnews.ro

Pe ordinea de zi a congresului sunt Programul Politic al PSD pentru perioada 2017-2020, prezentarea proiectului România 2040, modificarea statutului PSD şi alegerea preşedintelui executiv, secretarului general şi a celor 16  vicepreşedinţi regionali ai partidului.

Comitetul Executiv al PSD a validat vineri toate candidaturile depuse pentru Congresul extraordinar de sâmbătă, deşi Ecaterina Andronescu, Nicolae Bănicioiu, Codrin Ştefănescu şi Cătălin Rădulescu nu au avut dosarele complete.

Cum funcţia de preşedinte nu se pune la bătaie, Liviu Dragnea urmând să ceară doar un vot de reconfirmare, pesediştii s-au înscris în cursa pentru celelalte funcţii de conducere.

Pentru funcţia de preşedinte executiv şi-au depus candidaturile Ecaterina Andronescu, Nicolae Bănicioiu şi Viorica Dăncilă. De asemenea, pentru funcţia de secretar general şi-au depus candidatura Marian Neaşcu şi Codrin Ştefănescu, relatează news.ro.

Pentru funcţiile de vicepreşedinţi, pentru Regiunea Bucureşti  - Ilfov sunt candidaţi Gabriela Firea şi Robert Negoiţă. Daniel Florea şi-a retras candidatura la funcţia de vicepreşedinte pentru Regiunea Bucureşti-Ilfov. Pentru Regiunea Sud-Vest Lia Olguţa Vasilescu şi Paul Stănescu.

În Regiunea Muntenia candidează pentru funcţia de vicepreşedinţi Roxana Mânzatu, Adrian Ţuţuianu, Şerban Valeca şi Cătălin Rădulescu. În Regiunea de Sud - Est candidează Lucreţia Roşca şi  Marian Oprişan, în timp ce în Nord - Est sunt Carmen Dan şi Gabriel Vlase.

Pentru partea Nord - Vest sunt susţinuţi Doina Pană şi Gabriel Zetea, în Vest Natalia Intotero şi Mihai Fifor, iar în Regiunea Transilvania - Centru sunt Roxana Mânzatu, Bogdan Trif.

Cum era de aşteptat, Codrin Ştefănescu este nemulţumit de ceea ce se întâmplă în partid, spunând că, de fapt, pentru funcţiile de preşedinte executiv şi de secretar general candidează „Dragnea contra Nicolae Bănicioiu şi Cati Andonescu şi Dragnea împotriva lui Codrin Ştefănescu”.

„Eu vă spun în mod foarte clar că am încredere în ceea ce se va vota şi că orice încercare de a face recomandări delegaţilor «nu-l votaţi pe Ştefănescu sau Bănicioiu, votaţi pe nu ştiu cine» cred că nu vor ţine, pentru că oamenii care vin din teritoriu sunt consumatori şi de presă, de televiziune, ştiu exact cum este pulsul în societate acolo, la baza partidului, şi sunt oameni care pur şi simplu alocă zi şi noapte pentru acest partid şi nu pot fi manipulaţi”, a mai spus Ştefănescu.

Deputatul Nicolae Bănicioiu şi senatoarea Ecaterina Andronescu sunt contracandidaţii premierului Viorica Dăncilă pentru funcţia de preşedinte executiv la Congresul PSD de sâmbătă, iar cei doi iau în calcul ca unul dintre ei să se retragă în favoarea celuilalt, pentru a nu împărţi voturile celor care nu o doresc pe Dăncilă numărul doi în partid, au precizat surse politice din partid, citate de hotnews.ro

Candidaturile celor doi au fost validate de CExN, deşi nu aveau semnătura de susţinere a organizaţiilor din care provin - Bucureşti, respectiv Iaşi.  Bănicioiu avea însă susţinerea organizatiei PSD Braila, organizatia fostului premier Mihai Tudose. 

Cei doi ar urma să discute care dintre ei să se retraga înainte de vot. Întrebaţi de aceasta posibilitate după şedinţa CEx, niciunul dintre ei nu a negat categoric această posibilitatea. ”Mai e timp pentru asta; nu negociez nimic”, a spus Andronescu.

"Doamna Dăncilă este în acest moment premierul României, preşedintele organizaţiei de femei. Eu cred că doamna Dăncilă are foarte multă treabă de făcut la Guvern şi la organizaţie şi nu ar trebui să o mai încărcăm cu alte treburi”, a spus Bănicioiu.

Viorica Dăncilă este susţinută de Liviu Dragnea pentru funcţia de preşedinte executiv, liderul PSD declarând că o va vota "cu toată convingerea”.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră