Apropierea Congresului extraordinar al PSD, în care preşedintelui partidului, Liviu Dragnea, va cere un vot de reconfirmare în această funcţie şi vor fi aleşi noi lideri, a scos la iveală un conflict mocnit la nivel înalt.
Luna trecută, Liviu Dragnea a afirmat că secretarul general adjunct al PSD "vorbeşte cam mult și cam rău pentru poziția pe care o are în partid”, după ce Codrin Ştefănescu i-a cerut ministrului Justiţiei să o revoce din funcţie pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Duminică, în contextul audierii în Parlament a fostului şef al SRI, George Maior, Codrin Ştefănescu a declarat că Dragnea ar trebui să dea explicaţii despre participarea sa la unele petreceri care au avut loc în sedii ale SRI.
Chermezele SRI
"Dacă planează suspiciuni vizavi de un coleg din partid, atunci cu siguranţă acesta, indiferent de funcţie, trebuie să dea explicaţii publice (...) pentru noi in interiorul partidului şi pentru votanţii noştri, este un lucru foarte important. Eu sunt convins că va veni cu aceste explicaţii în spaţiul public. Aştept ca colegul nostru Liviu Dragnea, camaradul meu Liviu Dragnea, să spună mai multe lucruri la comisia de control SRI, unde a şi spus că va fi audiat şi că va lămuri foarte multe din aceste aspecte", a declarat Ştefănescu la Realitatea TV.
El a reluat aceste declaraţii şi luni, înaintea şedinţei CExN al PSD. "Eu nu îi voi cere explicaţii personal. Eu cred că e dator el să dea explicaţiile astea în interiorul partidului, să explice câte întâlniri de genul acesta a avut, de ce le-a avut şi în ce context. Poate, pur şi simplu, a fost obligat să participe. Poate a participat din plăcere. Lucrurile astea trebuie să le spună în interiorul partidului, pentru noi. Pe urmă trebuie să le spună, probabil, public. În orice caz, am înţeles că vrea să vină la Comisia de control SRI, unde are foarte multe lucruri de spus, după declaraţiile lui Maior", a declarat luni Ştefănescu.
În replică, Dragnea l-a trimis să-i ceară explicaţii fostului vicepremier, Gabriel Oprea. "Cred că domnul Codrin Ştefănescu poate să ceară aceste explicaţii de la camaradul său, Gabriel Oprea. Am spus că voi spune în comisia SRI ceea ce ştiu, nu voi merge cu jumătăţi de adevăr ca George Maior", a spus Dragnea.
În plus, el a negat că ar fi fost vreodată la vreo onomastică a lui George Maior sau Florian Coldea de la SRI.
"Aveţi răbdare, că o să aflaţi de la mine lucruri la care nu v-aţi gândit. Dar după ce merg acolo pentru că eu vreau să fac o chestie instituţională. Nu vreau să fac cancan. Eu vreau ca după ce vorbesc eu şi după ce sper că la un moment dat se va termina şi activitatea comisie SRI în domeniul ăsta să se întâmple nişte lucruri. Nu putem să stăm în continuare doar pe bârfe şi nimeni să nu păţească nimic, nimeni să nu plătească, cu aşa ceva nu sunt de acord (...) Astea sunt dezvăluiri? Asta sunt minciuni. Nu am fost niciodată la vreo zi onomastică a lui Maior sau Coldea, niciodată. Prea multe vorbe despre securişti. Noi avem Congres", a adăugat Dragnea.
Revocarea lui Kovesi
Contrele dintre cei doi nu s-au limitat doar la participarea sau neparticiparea lui Dragnea la chermezele SRI, ci şi la modul de alegere a vicepreşedinţilor SRI sau revocarea din funcţie a şefei DNA.
"Nu cred, sub nicio formă. Nu vedeţi că ne ascundem după deget la acest subiect? În afară de câteva voci care spun răspicat că Tudorel Toader şi-a făcut datoria de ministru şi că trebuie susţinut în condiţiile astea şi că scandalul este uriaş - aceleaşi voci pe care le cunoaşteţi, restul... poziţia oficială este că nu ne implicăm sub nicio formă. (...) Nu ştiu dacă e corectă", a declarat Ştefănescu despre posibilitatea discutării revocării lui Kovesi în CExN, conform agerpres.ro.
Săptămâna trecută, Liviu Dragnea declara că nici el, partidul nu trebuie să-şi asume decizia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, privind declanşarea procedurii de revocare a şefei DNA şi a dat asigurări că nu-l va suspenda din funcţie pe preşedintele Iohannis, chiar dacă acesta a greşit.
Funcţiile şi bătălia cu statul paralel
Şi la propunerea lui Dragnea ca vicepreşedinţii partidului să fie aleşi la nivel regional, urmând ca partidul să aibă 16 vicepreşedinţi, câte doi pentru fiecare regiune, a fost criticată de Ştefănescu.
”Să începem să realizăm paritatea femei-bărbaţi - 8 femei şi 8 bărbaţi, fiecare regiune să-şi aleagă vicepreşedinte femeie şi vicepreşedinte bărbat”, a declarat luni, preşedintele PSD.
"Pe acest om, adică preşedintele, noi l-am susţinut să ajungă preşedinte, să dea câteva bătălii foarte puternice în interior, inclusiv cu domnul Zgonea, care era susţinut de mama statului paralel şi am crezut tot timpul în camaradul Liviu Dragnea că va ţine cont de lucrurile astea şi de direcţie. Eu sper să ţină cont şi astăzi şi la Congres de aceste lucruri. Şi sper să ţină cont inclusiv de vocile critice, de vocile foarte puternice în ceea ce priveşte bătălia cu statul paralel şi dădeam exemplu că de-aia aş dori o competiţie corectă, să aibă şanse să-şi depună candidatura şi Liviu Pleşoianu, şi Şerban Nicolae, şi mulţi alţi colegi de-ai mei care în ultimii ani de zile s-au bătut, primind ameninţări, primind telefoane de ameninţare la adresa familiei, la adresa copiilor lor şi aşa mai departe. Unii chiar au fost chemaţi pe la tot felul de anchete. (...) Eu sper ca jocurile să nu fie făcute", a susţinut Codrin Ştefănescu.
După şedinţa CEx, Liviu Dragnea a anunţat că la congres vor fi aleşi preşedintele executiv, secretarul general şi cei 16 vicepreşedinţi ai PSD, câte doi vicepreşedinţi pentru fiecare regiune, un bărbat şi o femeie, conform news.ro.
Liderul PSD a mai precizat că s-a votat şi eliminarea interdicţiei pentru preşedinţii de organizaţii de a candida la funcţii în Biroul Permanent Naţional (BPN).