Comisia Europeană investighează ștergerea datoriilor Oltchim

08 Apr 2016 | scris de Veronica Micu
Comisia Europeană investighează ștergerea datoriilor Oltchim

”Investigaţia demarată de Comisia Europeană va duce la clarificarea unor probleme vechi ale companiei Oltchim SA și va decide dacă statul s-a comportat ca un creditor privat faţă de Oltchim. În contextul perspectivelor favorabile de vânzare ale companiei, clarificarea acestor aspecte este importantă pentru a oferi siguranţă juridică potenţialului investitor. Menţinerea activităţii industriale în zona Râmnicu Vâlcea și păstrarea locurilor de muncă sunt prioritare pentru noi”, a declarat viceprim-ministrul Costin Borc, citat în comunicat.

La rândul ei Margrethe Vestager, comisarul european responsabil de politica în domeniul concurenţei, a declarat că în urma dificultăţilor economice întâmpinate de societatea Oltchim şi a anulării datoriilor publice ale acesteia, Comisia trebuie să verifice dacă un creditor privat ar fi acceptat să acţioneze în acelaşi mod.

"În urma dificultăților economice întâmpinate de societatea Oltchim și a anulării datoriilor publice ale acesteia, trebuie să verificăm dacă un creditor privat ar fi acceptat să acționeze în același mod. Datorită recentei sale reorganizări, situația financiară a Oltchim s-a îmbunătățit, iar România speră să găsească un nou investitor. Obiectivul nostru este de a facilita un viitor sustenabil al activităților economice ale acestei societăți, care să nu mai necesite un sprijin suplimentar din partea guvernului', a declarat comisarul european Margrethe Vestager, potrivit agerpres.ro

Legile Uniunii Europene spun că intervenţiile statului în activitatea societăţilor nu constituie ajutoare atunci când un operator privat ar fi procedat la fel. Așadar, Comisia va stabili dacă Oltchim a obținut un avantaj economic faţă de concurenţii săi.

În cazul în care Comisia va concluziona că Oltchim a primit ajutoare de stat, aceasta va evalua dacă ajutorul ar putea fi compatibil cu normele UE care autorizează anumite categorii de ajutoare. Întrucât Oltchim este o societate aflată în dificultate financiară, singura categorie de ajutoare permisă ar fi reprezentată de ajutoarele pentru salvare şi restructurare.

Reamintim că au fost mai multe tentative de privatizare a combinatului, care însă au eșuat, iar în ianuarie 2013, Oltchim a intrat în procedura de insolvență.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră