Vă avertizăm că materialul audio vă poate afecta emoţional:
Incendiu! Incendiu! Incendiu în fabrica Pionierul!
Unde, pe ce stradă?
Strada Tăbăcarilor 7, incendiu în fabrica Pionierul!
Tăbăcarilor 7.
Tăbăcarilor 7. Da, da!
Tăbăcarilor 7, da?
Tăbăcarilor 7!
Fabrica Pionierul?
Explodează! Explodează! Da, da!
Rămâneţi, vă rog, la telefon.
Da, da! Este fum! Este fum! Este fum!
Am înţeles că e fum. E cineva blocat acolo? Ştiţi ceva?
Nu-mi dau seama. Nu-mi dau seama... Vezi că iei foc...
Rămâneţi la telefon, vă rog!
...
Am sunat. Am sunat. Am sunat.
Alo? Pompierii.
Sunt oameni înăuntru. Nu ştiu câţi au ieşit.
Domnule, spuneţi-mi unde arde? La intrare?
Înăuntru. Există un club. Există un club. Într-unul dintre cluburile din fabrica Pionierul.
Da, da, ştiu unde e Colectiv, domnule. Spuneţi-mi exact unde arde acolo?
Arde, a luat foc. Arde înăuntru, a luat foc. A luat foc o izolaţie, din cauza...
Am înţeles. Spuneţi-mi, sunt persoane rănite acolo?
Da, da, da, acum ard nişte oameni!
Ard nişte oameni?
Da, da, da. Ies răniţi. (ŢIPETE)
Sunt persoane arse, domnule?
Gata, gata. 37.44 Trageţi-i afară!
Domnule Adrian?
Trageţi-i afară!
Alo, domnule, mă auziţi? Mă auziţi, domnule?
Să ştiţi că echipajele au fost trimise către dumneavoastră. Spuneţi-mi exact, puteţi aprecia cam câte victime sunt?
Nu ştiu, sunt foarte mulţi. Erau 500 de persoane înăuntru
Am înţeles
...
Trimitem şi noi?
Ambulanţe, ambulanţe.
Trimitem şi noi, da?
Da, trimiteţi, trimiteţi!
Bine, bine.
Nu ne puteţi da un număr?
Haideţi, vă rog frumos, trimiteţi, sunt peste 50 de persoane.
Peste 50 de persoane. Am înţeles.
Trimitem câte putem, domnule. Trimitem câte putem.
Da, da, da, trimiteţi.
La revedere.
...
Poliţia a trimis?
Nu ştiu, suntem jandarmii.
Dacă ajungeţi acolo şi se impune şi prezenţa noastră, ne solicitaţi.
Am înţeles. Da, da.
Să trăiţi!
La revedere!
63 de oameni au murit în urma incendiului din Colectiv, iar alți peste o sută au fost răniți.
Ancheta în acest caz este efectuată de Parchetul General, care a pus sub acuzare șase persoane: pe cei trei patroni ai clubului Colectiv — Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, precum și pe reprezentanții firmei de artificii — Daniela Niță (administrator), Cristian Niță (director) și Viorel Zaharia (pirotehnist).
Procurorii de la Parchetul General susțin că incendiul de la Colectiv s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spațiul respectiv au încurajat și permis accesul unui număr de oameni mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți și tavan, respectiv perete antifonat), cu consecința morții și vătămării corporale a mai multor persoane aflate în local.
Apel 112VREM RAPORTUL ISU PE ACEASTA INTERVENTIE SI PROCEDURA INTERNA PENTRU DEZASTRE CU MAI MULT DE 200 DE VICTIME !!!Am obtinut de la STS inregistrarea apelului catre 112 efectuat la 22:32, in timp ce paraseam clubul. Mentionez ca apelul a fost facut la aprox. 20-30 secunde de la prima flama de pe stalp. Am ajuns afara si am presupus ca cei din spate vor continua sa iasa, asa ca m-am departat putin pentru a comunica cu dispecera. Cand m-am uitat, insa, inapoi am observat ca deja se crease blocajul la intrare, dar si ca existau persoane in flacari, asa ca am revenit la intrarea in club cu tot cu telefon. Aspectele notabile in aceasta inregistrare sunt: 1. Informatia cu privire la producerea incendiului a ajuns in timp real la autoritati, in primul minut. 2. Gravitatea urgentei a fost comunicata prin numarul de 500 de persoane din interior dar si cel de peste 50 de raniti. (exagerate in acel moment in opinia mea).3. Desi haosul din fundal putea da credibilitate apelului, dispecera nu era convinsa inca sa trimita echipaje dupa mai mult de 3 minute de la inceperea.4. Desi li s-au transmis informatii despre amploarea dezastrului inca din primul minut, dar si apoi, prin nenumaratele apeluri, primele echipaje sosite tot au fost intr-atat de socate astfel incat nu au procedat la deschiderea celei de-a doua porti a fabricii si nici nu au solicitat vreun echipaj de descarcerare in acest sens. Au preferat sa care in conditii improprii si tardiv victimele imobilizate sau inconstiente pe o distanta de peste 100 de metri pana in piata Bucur. De mentionat este si ca echipa de descarcerare poate ar fi identifictat si faptul ca usile laterale metalice ale conteinerului erau blocate cu un lacat ce se putea fi spart cu ciocanul astfel creandu-se conditii mult mai bune pentru interventie. 5. Mentionand fumul de atat de multe ori, cei de la pompieri ar fi putut sa transmita echipajelor sa isi pregateasca echipametele astfel incat sa poata patrunde in club imediat ce au ajuns si fara ezitari si bajbaieli, astfel incat sa evacueze victimele intoxicate si arse din interior. Relevant pentru eficienta interventiei pompierilor, in ansamblul ei este faptul ca dintre prietenii mei (12 in total), cei pe care nu i-am vazut iesind pe picioare sau cu ajutorul nostru, al celor deja afara, niciunul nu a supravietuit. Cu aceasta ocazie exprim respectul pentru cei care, in ciuda socului momentului s-au mobilizat pentru evacuarea celorlalti ramasi blocati. Aceasta interventie neprofesionista a fost cruciala pentru multi dintre supravietuitori si cu siguranta mult mai eficienta decat cea pompierilor, bazata pe proceduri. #colectivpentruviitor
Posted by Colectiv Pentru Viitor on 18 Februarie 2016