Cioloş nu se lasă: Majorarea salariului minim depinde de analiza de impact

10 Dec 2015 | scris de Gabriela Antoniu
Cioloş nu se lasă: Majorarea salariului minim depinde de analiza de impact

Premierul Dacian Cioloş a răspuns, joi, pe pagina sa de Facebook, la mai multe întrebări legate de bugetul pe 2016, printre care şi majorarea salariului minim, despre care spune că nu vrea să creeze o problemă rezolvând alta şi că nu va lua nici o decizie până nu va primi analiza de impact de la Ministerul Finanţelor.

"Creșterea salariului minim pe economie de la 1.050 lei la 1.200 lei: ştiu cât de greu este pentru cei cu salarii mici. Dar nu pot să decid până nu am toate elementele impactului unei astfel de decizii. Trebuie sa evităm să creăm o problemă vrând să rezolvăm alta. Ministrul Finanțelor Publice a început deja o analiză cu privire la eventuale creșteri ale salariului minim în 2016", scrie Cioloş.

El a admis că bugetul propus pe 2016 nu poate satisface toate dorințele, dar susţine că acesta acoperă în mod echilibrat toate necesitățile anului ce vine. "Este adevărat că au existat constrângeri, dar ne-am concentrat să găsim soluții, nu să ne găsim scuze. Bugetul a fost construit ținând cont și de pragul maxim de deficit de 3% stabilit la nivelul UE", spune Cioloş.

Şeful Guvernului a abordat şi problema pensiilor. "Am tot respectul pentru cei care au muncit ani de zile. De aceea, prin proiectul de buget, au fost asigurate fondurile necesare pentru majorarea cu 5% a pensiilor începând cu ianuarie 2016. Știu că este o creștere destul de mică, dar este tot ceea ce ne permite bugetul acum", se scuză premierul.

Cioloş a mai spus că bugetul pe 2016 nu prevede bani pentru lăcașurile de cult. "Am explicat Patriarhului faptul că, în funcţie de posibilităţi, Guvernul României va asigura finanţare pentru proiecte de investiţii importante şi că există anumite posibilități de finanțare pentru lăcaşurile de cult aflate în construcţie. Consider, de asemenea, că este o problemă în care trebuie să se implice mai ales comunitățile locale și enoriașii.

Cum a fost bombardat cu mesaje despre construirea de autostrăzi, premierul a anunţat care sunt proiectele cu alocări bugetare consistente. "Cu toții vrem autostrăzi și drumuri mai bune. Am inclus în buget proiecte care sunt în execuție și au nevoie de fonduri: autostrada Lugoj - Deva, autostrada Câmpia Turzii - Târgu Mureș, autostrada Sebeș - Sibiu și autostrada Transilvania.
În privința autostrăzii Sibiu - Pitești, vrem ca în 2017 proiectul să fie pregătit, pentru a fi demarat. Pe partea de metrou, magistrala M 5, Drumul Taberei - Eroilor, și magistrala M 4, Parc Bazilescu - Străulești, sunt priorități ale bugetului pentru anul viitor. Nu înseamnă că ne preocupăm doar de aceste proiecte, dar pe aceste proiecte vom avea alocări bugetare consistente", a explicat şeful Executivului.

Dacian Cioloş are însă şi veşti mai bune. "Continuarea investițiilor de modernizări și de noi dotări în spitale sunt reflectate în bugetul pentru anul 2016. Bugetul prevede, de asemenea, introducerea unor noi programe naționale: Programul Național pentru Arși; un Subprogram nou în cadrul Programului Național de Oncologie: Oncologie pediatrică; dezvoltarea programelor destinate mamei și copilului, printr-o prioritizare în 2016 a asistenței medicale dedicate nou-născutului prematur, modernizarea secțiilor de terapie intensivă neonatală, prin alocarea a minim 3% din bugetul de programe; accelerarea construirii celor 3 spitale regionale din Cluj, Iași, Craiova", anunţă premierul. El a ţinut să precizeze că educația și sănătatea sun prioritare şi ca urmare au primit mai multe fonduri decât anul acesta.

Conform calendarului stabilit de conducerea celor două Camere ale Parlamentului, bugetul pe 2016 va fi aprobat înainte de Crăciun. Astfel, dezbaterile în comisii vor începe vineri dimineaţă, vor continua şi în weekend, urmând ca votul final pe proiectul de buget să fie dat în plen miercurea viitoare.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră