Într-o postare pe o rețea socială, Ana Birchall trece în revistă membrii echipei române și rolurile lor în marea victorie a noastră de a ne recupera Insula Șerpilor. Redăm mai jos textul dnei Birchall.
”Mereu m-a amuzat obraznicia lui Bogdan Aurescu cand se tot lauda el (cum face si in aceste zile) cum a castigat el pentru Romania la Haga Insula Serpilor, uitand strategic sa mentioneze cine a castigat in realitate acest proces important pentru Romania, adevaratele creiere juridice din acest dosar, ajutati de experti si reprezentanţi ai Ministerului de Interne, Ministerul Apărării Naţionale, ai Agenţiei de Resurse Minerale ( fiind un efort interinstituțional de echipa), diplomati MAE sau avocati romani si straini printre care si fostii mei colegi de la firma de avocatura White&Case cu care Cristian Diaconescu, de exemplu, a colaborat pregatind rundele de negocieri cu ucrainienii.
Sigur, Agentul Guvernamental MAE a avut rolul lui, dar nu un rol atat de critic cum pompos si-l tot aroga cu tupeu, pe persoana fizica Aurescu si cum pot crede cei care nu cunosc fisa postului Agentului Guvernamental. Evident fiecare expertiza a fost importanta, dar adevarul juridic este ca Aurescu, in calitate de Agent Guvernamental, a avut un rol mai mult administrativ in acest dosar si stiu acest lucru pentru ca in 2017 Agentul Guvernamental din MAE era in subordinea mea in calitate de ministru delegat pentru afaceri europene.
Sa se tot exagereze, de peste 15 ani, ca Aurescu a fost motul in acest dosar mi se pare cel putin obraznicie si lipsa de respect, curtoazie si diplomatie fata de toti cei care, in realitate, au fost mintile juridice si au castigat acest dosar. In realitate, daca ne uitam si la evolutiile ulterioare, acest dosar a fost folosit, cu tupeu, ca “trambulină politică pentru Aurescu”, care a stat si pe langa Adrian Nastase (fiind asociat si sustinut de PSD, desi ulterior nu a mai recunoscut si se dadea marele “independent politic”), Basescu sau Iohannis.
Ar fi interesant de realizat, adevaratul bilant al lui Bogdan Aurescu ca diplomat ( nu cel cosmetiza cu exercitii de PR personal) cate oportunitati a pierdut Romania, ce dezastru a fost si este in MAE, inclusiv din punctul de vedere al resursei umane, in multiplele lui mandate cu responsabilitati in diplomatie, sa raspunda de ce niciodata nu a fost la un post diplomatic de anvergura, daca tot si-a gasit acum un loc de judecator international, promova si aici de Romania ,nu castigat pe persoana fizica!
In realitate, inclusiv conform informatiilor publice (link in comentarii), “vioara întâi a echipei României în procesul de la Haga a fost James Richard Crawford, plătit cu 153.102 euro și 75.956 lire sterline (contractul cu MAE a fost încheiat pe 18 august 2004). Originar din Australia, profesorul James Richard Crawford este considerat o legendă a dreptului internațional.
A predat Drept Internațional la Universitatea Cambridge și a fost membru al Comisiei de drept internațional a ONU. După ce a părăsit Cambridge, James Richard Crawford a devenit chiar judecător la Curtea Internațională de Justiție.
Profesorul Crawford a consiliat mai multe guverne pe probleme diverse, inclusiv pe legea disputelor maritime în ceea ce privește delimitările și pescuitul.
2) Alain Pellet este alt monstru sacru al dreptului internațional maritim din echipa României, pentru un preț de 157.970 euro.
Profesor de drept internațional în cadrul Universității Paris Ouest Nanterre – La Défense, director al Centrului de Drept International de la Nanterre, care funcționează în cadrul acesteia, precum și director al programului de studii post-universitare în drept internațional și dreptul european al relațiilor economice internaționale.
3) De asemenea, profesorul Pellet este președintele Societății franceze pentru drept internațional și fost președinte al Comisiei de drept internațional a Națiunilor Unite.
Din 1990, este membru al Comisiei ONU de Drept Internațional, al cărei președinte a fost în perioada 1997-1998.
Pellet este unul dintre cei mai activi practicieni în domeniul dreptului internațional, fiind implicat, în calitate de arbitru, consilier și avocat în mai multe proceduri arbitrale, precum și consilier în majoritatea disputelor supuse în ultimii ani soluționării Curții Internaționale de Justiție.
4) Alan Vaughan Lowe s-a alăturat mai târziu echipei României, pe 9 februarie 2007 și a fost plătit cu 60.370 euro. Lowe este profesor emerit de drept internațional public și membru emerit al Colegiului All Souls din cadrul Universității Oxford.
A fost arbitru în multe arbitraje de investiții sub auspiciile Curții Permanente de Arbitraj și a altor organisme. Vaughan Lowe a fost judecător ad-hoc la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și judecător nominalizat de Regatul Unit la Tribunalul European pentru Energie Nucleară.
5) Daniel Müller a intrat în proces pe 31 iulie 2006 și a primit 25000 euro. Müller este doctor în drept, specializat în soluționarea diferendelor internaționale și l-a asistat pe profesorul Alain Pellet în mai multe procese.
Daniel Müller a reprezentat state în calitate de consilier și avocat în fața curților și tribunalelor internaționale, inclusiv a Curții Internaționale de Justiție, a Tribunalului Internațional pentru Dreptul Mării, a Curții Europene a Drepturilor Omului, a Curții de Justiție a Uniunii Europene.”
P.S. Principala Decizie a Curtii Internationale : ,,Se Respinge Acordarea Statutului de ,,Insula cu Apa Curgatoare Permanenta" a Insulei / stancii Serpilor". Curtea Internationala doar a respins pretentiile Ucrainei ca ,,Stanca / Insula Serpilor " sa fie considerata ,,,Insula cu apa curgatoare permanenta a Serpilor" si astfel sa se altereze Linia de demarcatie maritima.””