Unde se angajează românii? Care sunt cele mai căutate slujbe în 2016

30 Aug 2016 | scris de Sebastian S. Eduard
Unde se angajează românii? Care sunt cele mai căutate slujbe în 2016

O cercetare de piață realizată de site-ul eJobs, numărul unu în recrutarea online, arată care sunt tendințele actuale ale pieței, care sunt domeniile preferate de angajare ale românilor, în funcție de gen, vârstă, experiență etc...

Profilul candidaților și interesele lor reprezintă date importante atât pentru cei interesați să-și găsească un job, cât și pentru companii. Este util ca din postura de candidat să îți cunoști competitorii, iar din postura de recrutor să știi ce preferințe au candidații pentru a veni cu acele oferte care să corespundă așteptărilor lor. eJobs a analizat preferințele candidaților în perioada iunie-iulie 2016, majoritatea persoanelor chestionate provin din București, din Nord Estul și Nord Vestul țării şi indică Tendințele în piața forței de muncă. Iată aici rezultatele studiului eJobs.

Ingineria, Contabilitatea şi Vânzările în Top 3 domenii preferate de candidaţi

La nivelul întregii țări, cele mai căutate domenii, în care respondenţii chestionarului eJobs doresc să lucreze sunt: Ingineria, aleasă de 9% dintre respondenţi, Contabilitatea-Finanțe, preferată de 7% dintre persoanele chestionate, urmate de Vânzări şi Resurse umane – Psihologie (6% dintre respondenţi pentru fiecare domeniu). Salariile peste medie din domeniul IT, situează acest domeniu pe locul 5 în topul preferințelor candidaților pentru angajare, pe aceeaşi poziţie fiind şi domeniul Achiziții-Logistică-Aprovizionare şi Management-Consultanță (5% dintre respondenţi pentru fiecare domeniu).

Bărbații aleg Transporturile, femeile – domeniul Secretariat-Administrativ

Domeniul de activitate cu cea mai pregnantă prezenţă masculină: 94% este Transporturile. Domeniul cu cea mai pregnantă prezenţă feminină: 89% este Secretariat – Administrativ.
IT-Hardware este pe locul doi în topul domeniilor în care lucrează bărbații, 83% dintre persoanele de sex masculin chestionate, declară că au job în tehnologia informațiilor. Şi domeniul Construcțiilor este dominat de 83% dintre bărbați. Femeile au, însă, alte domenii preferate decât bărbații, fiind orientate, spre joburile de birou care necesită organizare. Pe primul loc, în cazul lor este domeniul secretariat-administrativ, unde lucrează de 89% dintre femeile chestionate, pe locul doi este Contabilitatea-Finanțe cu 87% dintre femei, iar pe locul trei – Resursele umane și Psihologia.

Publicitatea este preferată de Tineri, iar Agricultura, Producţia şi Managementul sunt dominate de Seniori

50% dintre cei care aleg să lucreze în Publicitate sunt tineri cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani. 41,6% dintre cei care preferă să lucreze în Media Jurnalism şi 40% dintre cei care aleg IT-Hardware sunt de asemenea tineri sub 24 de ani.
56,4% dintre cei care aleg să lucreze IT – Software şi 54,2% dintre cei care aleg să lucreze în Marketing sunt tineri între 25 şi 34 de ani.
41,6% dintre persoanele care preferă un job în Achiziţii – Logistică – Aprovizionare şi 35,2% dintre cei care aleg domeniul Customer Support – Client Service au vârste cuprinse între 35 şi 44 de ani.
Seniorii, cu vârste cuprinse între 45 și 54 de ani se regăsesc cu precădere în domenii ca Agricultură, Producţie şi Management, pentru fiecare domeniu au optat 33,3% respondenţi. În Construcții, Transporturi şi Inginerie lucrează îndeosebi persoane între 55 şi 65 de ani.

Cei mai experimentați candidați sunt în Management

Domeniile de activitate în care putem găsi cei mai experimentați oameni (cu peste 5 ani vechime) sunt: Management-Consultanţă (80%), Construcţii (74%), Achiziții-Logistică-Aprovizionare (70%).
Există, însă, şi domenii în care se găsesc şi oameni cu experiență mai redusă (cu vechime mai mică de 5 ani): Chimie-Petrochimie (69%), IT-Software (68%), Media Jurnalism (66,6%), Internet-eCommerce (65,2%), IT-Hardware (63%).

Domenii preferate la nivel de regiune. Publicitatea şi Jurnalismul dominate de bucureşteni

În cele 8 zone ale țării, din care provin candidații analizați, iată care sunt domeniile preferate:
– Agricultură (în top în zona de Vest, 25% dintre respondenți)
– Educaţie-Training (în top în Nord-Vest, 21,6% dintre respondenți)
– Farma (în top în Sud-Vest Oltenia, 18,2% dintre respondenți)
– Publicitate – Agenții de publicitate (pe primul loc în preferinţe în Nord-Est şi în Bucureşti, 33,3% dintre respondenți, respectiv 58,3% dinte respondenți)
– Transporturi (pe primul loc în Sud-Est, 19,4% dintre respondenți)
– Turism (ales de 22,7% dintre respondenții din Centrul țării)
– Chimie-Petrochimie (în topul preferinţelor în Sud-Muntenia, pentru acest domeniu au optat 37,5% dintre respondenți)

În București-Ilfov, în top 5 domenii preferate de candidații chestionaţi se află:

1. Publicitatea și Media Jurnalism (58,3% respondenți pentru fiecare domeniu)
2. Fundații – Vountariat- ONG (52,9%)
3. Customer Support – Client Service (47,1%)
4. Marketing (45,7%)
5. Juridic (42,9%).

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră