Cel puțin o mie de morți în urma cutemurului din Afganistan

22 Iun 2022
Cel puțin o mie de morți în urma cutemurului din Afganistan

Un cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade a lovit sud-estul Afganistanului, ucigând cel puțin 920 de persoane și rănind alte peste 600, a declarat un oficial afgan de urgență, anunță The Guardian.

La o conferință de presă, Mawlawi Sharafuddin Muslim, ministrul adjunct pentru managementul dezastrelor, a avertizat și el că numărul morților ar putea crește.

Cutremurul a avut loc miercuri dimineață, ora locală, devreme, epicentrul său în apropierea orașului Khost, la aproximativ 95 de mile sud de Kabul, a raportat US Geological Survey.

Anterior, Abdul Wahid Rayan, directorul general al agenției de presă Bakthar, a declarat că zonele afectate de cutremur sunt în regiuni muntoase, ceea ce înseamnă că se încearcă lucrări de salvare cu elicoptere. Dar el a adăugat: „Afganistanul are o penurie de elicoptere, iar aceste zone, fiind greu accesibile, îngreunează munca de ajutor”.

Rayan a spus că există informații despre victime, dar că 90 de case au fost distruse în Gayan, un district din provincia Paktika.
„Scălturi puternice și lungi” s-au simțit la Kabul, potrivit unui rezident într-o postare pe site-ul Centrului Seismologic European-Mediteranean (EMSC).
Fotografii de pe mass-media afgană și de pe rețelele de socializare au arătat case reduse în moloz.
Au fost raportate decese și în provinciile estice Khost și Nangarhar, a declarat Mohammad Nassim Haqqani, șeful Autorității Naționale de Management al Dezastrelor din Afganistan.
Bakhtar a spus că oficialii locali se tem că numărul morților ar putea crește dacă guvernul central nu va oferi ajutor de urgență.
Într-un videoclip distribuit de agenția de presă pe rețelele de socializare, un bărbat arată spre casele din jurul lui și spune: „Sunt cinci persoane îngropate sub acea casă; șase oameni sub acea casă, 13 cadavre sub acea clădire.”
Bilal Karimi, purtătorul de cuvânt adjunct al guvernului taliban, a postat pe Twitter: „Un cutremur puternic a zguduit patru districte din provincia Paktika, ucigând și rănind sute de compatrioți și distrugând zeci de case. Îndemnăm toate agențiile de ajutor să trimită imediat echipe în zonă pentru a preveni catastrofe ulterioare.”
Departamentul de Meteorologie din Pakistan a declarat că cutremurul a avut o magnitudine de 6,1. Tremurături au fost simțite în Islamabad și în alte părți din provincia Punjab din Pakistan.
EMSC a mai spus că au fost resimțite tremurături în Pakistan, la est de epicentrul cutremurului.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră