Un puternic seism, cu magnitudinea 5,8, a fost înregistrat luni pe insula Creta din sudul Greciei, a anunţat Institutul Geodinamic de la Atena, fenomenul determinându-i pe locuitori să iasă afară din case şi clădiri, informează Reuters.
Anterior, Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC) a anunţat că seismul a avut magnitudinea 6,5, în timp ce Institutul american de geofizică (USGS) a indicat magnitudinea 6.
Cutremurul a avut epicentrul la o distanţă de 23 de kilometri nord-vest de Arvi, la o adâncime de 10 kilometri, a precizat institutul din Atena.
Un muncitor care lucra într-o biserică a murit după ce clădirea s-a prăbuşit în urma puternicului seism care a provocat și rănirea altor nouă persoane, a declarat un reprezentant al Protecţiei Civile pentru AFP, preluată de agerpres.ro.
Seismul a afectat îndeosebi localitatea Arkalohori, unde a fost consemnat decesul şi unde au fost înregistrate pagube însemnate, a declarat Spiros Georgiou, responsabil în cadrul biroului de presă al Protecţiei Civile. Nouă persoane au suferit răni uşoare, a precizat responsabilul.
Epicentrul cutremurului, situat la o adâncime de 10 km, a fost înregistrat la 346 kilometri sud de capitala Greciei, potrivit Institutul de geodinamică al Observatorului din Atena.
Imaginile difuzate de televiziunea publică elenă ERT au prezentat pagube importante, în special prăbuşirea unor case vechi din Arkalohori şi din alte sate din regiune, în apropiere de Heraklion.
”Este un cutremur la care nu ne aşteptam; pentru moment sunt replici de 4,5”, a indicat seismologul Efthymis Lekkas, preşedintele agenţiei de protecţie la cutremure, citat de agenţia de presă elenă ANA.
Ministrul Protecţiei Civile, Christos Stylianides, însoţit de Efthymis Lekkas şi de o echipă din cadrul serviciilor contra dezastrelor naturale (Emak) urmează să se deplaseze în Creta în următoarele ore, potrivit canalului ERT.
Grecia este străbătută de importante falii geologice, iar cutremurele sunt frecvente în această regiune.
Ultimul seism mortal s-a produs la data de 3 martie în centrul Greciei, în Elassona, lăsând în urmă un mort şi zece răniţi, precum şi pagube extinse.
La 30 octombrie 2020, un cutremur cu magnitudinea 7 produs în Marea Egee, între insula Samos din Grecia şi oraşul Izmir din Turcia, s-a soldat cu 114 morţi Turcia şi două decese în Samos.
Până la acest moment nu există victime de cetăţenie română ale seismului care a afectat insula Creta, luni, transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
MAE mai anunţă că au fost întreprinse demersuri, în regim de urgenţă, pe lângă autorităţile elene, în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la cetăţenia persoanelor afectate şi starea acestora de sănătate.
Ambasada României la Atena continuă dialogul atât cu autorităţile elene, cât şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti din zonă, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor legale şi cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autorităţile elene în contextul pandemiei de COVID-19.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +30 210 6728875, +30 210 6728879, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de urgenţă al ambasadei: +30 6978996222.
UPDATE
Creta a fost zguduită de noi replici seismice marţi, la o zi după un cutremur puternic soldat cu moartea unui bărbat şi 11 răniţi, precum şi cu pagube materiale care au lăsat numeroase persoane fără adăpost, informează AFP, preluată de agerpres.ro.
Cea mai puternică dintre replici, cu magnitudinea 5,3, s-a produs la ora locală 7:48 (4:48 GMT), conform Institutului de geodinamică al Observatorului din Atena, în timp ce primul ministru Kyriakos Mitsotakis, originar din Creta, se pregătea să se deplaseze la faţa locului.
Potrivit rezultatelor unei inspecţii preliminare, o mie de clădiri au fost avariate de cutremurul de luni, cu epicentrul la o adâncime de 10 km, în apropierea micului oraş Arkalochori, unde a fost consemnat decesul unui muncitor în construcţii care lucra într-o biserică al cărei acoperiş s-a prăbuşit. Alte unsprezece persoane au fost spitalizate, majoritatea cu fracturi.
După cutremurul principal, Observatorul din Atena a înregistrat luni peste treizeci de replici în cinci ore, dintre care cele mai importante au avut magnitudinea 4,6.
''Noaptea a fost foarte dificilă, am avut multe replici'', a declarat o responsabilă din cadrul comunităţii din Arkalochori, Chryssoula Kegerogloula, pentru postul public elen ERT. ''Am stat trează toată noaptea'', a adăugat ea.
Autorităţile au instalat corturi şi au mobilizat zeci de camere de hotel pentru a adăposti sutele de persoane ale căror case au fost considerate prea periculoase pentru a locui în continuare în ele. Kegeroglou a precizat că o mie de oameni au dormit în corturi.