Cea mai lungă tiroliană din Europa s-a construit în Bucovina

14 Dec 2022
Cea mai lungă tiroliană din Europa s-a construit în Bucovina

Cea mai lungă tiroliană din Europa, cu o lungime de 2,2 kilometri, a devenit funcțională la Gura Humorului. Inițial, investiția trebuia să coste 280.000 de euro, dar din cauza războiului din Ucraina a fost amânată cu șapte luni și a ajuns să coste 400.000 de euro, anunță newsbucovina.ro

Cea mai grea parte a investiției a fost montarea cablurilor pentru că nu pot fi instalate decât dintr-o singură rolă neîntreruptă pe lungimea totală de 2,2 kilometri.

Traseul se parcurge în circa două-trei minute, în funcție de greutatea pasagerului, iar diferența de nivel este de 320 de metri.

Tiroliana este amplasată în Complexul Ariniș, iar doritorii de senzații tari au parte de cea mai căutată experiență de adrenalină din Bucovina.

Inaugurarea tirolienei a avut loc de Ziua României şi sute de persoane au trăit deja experienţa la înălţime. Între cei care au s-au dat cu tiroliana este şi Gheorghe Sologiuc, care a declarat pentru „Adevărul” că ce a simţit pe traseu a fost grozav şi că ar vrea să mai încerce întrucât nu a reuşit încă să treacă prin “marea alpină” (fenomen meteo care oferă un spectacol aparte când aproape de sol este ceaţă, iar la înălţime este senin).

„Ştiam că se va face această tiroliană de acum jumătate de an şi este foarte fain, pentru că este mai lungă decât ne aşteptam, adică 2,2 kilometri. Treci razant pe lângă copaci, te sperii prima oară. Viteza de peste 100 de km la oră te face să te învârţi puţin până îţi strângi picioarele ca să obţii o poziţie aerodinamică. După 2-3 minute, treci râul Moldova şi ajungi la finish, unde ai parte o oprire lină, nu zdruncinată, cum se întâmplă în alte părţi. Dacă ai vreme bună, ai parte de o privelişte frumoasă de la înălţime, se vede oraşul Gura Humorului şi câteodată, chiar dacă jos este vreme proastă, sus este senin. Dacă ai noroc intri în marea alpină, mie încă nu mi s-a întâmplat să trăiesc această experienţă, dar aştept momentul potrivit”, a relatat Gheorghe Sologiuc pentru adevarul.ro

„Am vrut să facem ceva unic pentru Bucovina. Contează mult să aveam asemenea atracţii pentru turismul din zonă. Estimăm că ne vom scoate banii în câţiva ani. Cei care vor să încerce, îşi ridică echipamentul de jos, unde le facem un scurt instructaj, urcă cu telescaunul până sus, unde avem turnul de plecare, sunt echipaţi de un băiat din echipa noastră care îi lansează pe traseu. Destul de simplu. 326 de metri este diferenţa de nivel, sus avem 810 metri și jos avem 470 de metri”, a declarat unul dintre inițiatorii proiectului.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră