Poate cel mai așteptat spectacol inclus în programul Festivalului de Teatru ”Ștefan Iordache”, de la Caracal, piesa ”Copilul lui Noe”, având în distribuție actori de prim rang (Maia Morgensern, Marius Manole, Marian Râlea, Vlad Logigan, Alexandru Sinca), a încheiat o săptămână magică a celui mai important act de cultură al urbei, asta în condițiile în care teatrele au fost închise de autorități. Cuvântul de final l-a avut primarul proaspăt ales, dl. Ion Doldurea, un om dedicat culturii, delicat și sensibil, care a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea acestul festival, cu mențiunea că, dacă va fi posibil, festivalul va fi organizat anul viitor, în perioada deja știută: luna mai.
Cu Teatru de Vară aproape plin (în limita locurilor marcate pentru distanțarea fizică), spectacolul începe, actorul Marius Manole dând tonul unei piese cu adânci implicații emoționale. Toți cei prezenți știu (din multele spectacole jucate aici) că Marius Manole este un actor aflat constant într-o necontenită vervă, indiferend de situație, de moment al zilei ori de locația în care s-ar afla. Este un munte de talent și cea mai mare descoperire a teatrului românesc din ultimele decenii. Este fragil ca o trestie (gânditoare), dar cu energia constantă, infinită a unui neinventat perpetuum mobile, cu ochi adânci, ca ai statuilor filozofilor antici, în care încă lucesc viu toate năzbâtiile și veselia copilăriei păstrate din vremea când era ”un boț cu ochi, o bucată de humă însuflețită”. De aceea, poate, a intrat atât de bine în rolul copilului lui Noe.
La rândul său, Marian Râlea, un actor cu suflet de copil (chiar dacă vârsta biologică impunea parcă ieșirea din lumea vrăjilor și a basmelor) a fost ”sufletul” celebrei emisiuni pentru cei mici ”Abracadabra” și ”Magicianul”, de care erau îndrăgostiți toți țâncii, până la cei aflați în pragul adolescenței. De aceea, nu e de mirare că postura sa de preot, de ocrotitor al celor mici (Joseph și Rudy), ca un Noe ce aduce în arca sa pe cei aleși să trăiască și să viețuiască într-o lume nouă mai bună, mai pură, mai lipsită de ură, i se potrivește ca o mănușă.
De Maia, ce să mai vorbim! Actriță cu un solid și apreciat palmares cinematografic și teatral, cu o forță interioară uluitoare și un joc scenic recunoscut în rândul publicului și al criticii de specialitate, cunoscută, îndrăgită și apreciată pe plan intern și internațional, Maia Morgenstern este singura actriță de la noi care a fost la un pas de Premiul Oscar (după aprecierea regizorului), pentru rolul făcut în controversatul, dar cutremurătorul film al lui Mel Gibson ”Patimile lui Hristos”. Și în această piesă, personajul ”Farmacista”, îmbracă un rol al dăruirii și al sacrificiului, unde umorul (chiar în acea perioadă de prigonire a evreilor) este la granița tragicului și invers. O apariție electrizantă, dinamică, unică, așa cum ne-a obișnuit.
Peste toate, un spectacol emoționant, cu atrocitățile războiului și persecuțiile naziste văzute prin ochii unui copil, cu acte de sacrificiu, în încercarea de a salva sufletul, lumina și credința cuibărite într-un trup firav, de copil, cu scopul supraviețuirii, după potopul războiului provocat de ura și nesăbuința unor semeni.
Mulțumim din nou organizatorilor acestui deja consacrat festival: Consiliul Județean Olt, Primăria Municipiului Caracal, Consiliul Local al Municipiului Caracal, Mișcarea de Rezistență, Asociația ON AIR împreună cu parenerii lor constanți - Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești - cât și ”părinților” spirituali ai festivalului: Marina Constantinescu și Marius Tucă. Rămas bun, Caracal, ne vedem anul viitor!