În prag de caniculă, peste 1,2 milioane de bucureșteni ar putea rămâne fără apă caldă

15 Iul 2015
În prag de caniculă, peste 1,2 milioane de bucureșteni ar putea rămâne fără apă caldă
RADET a depus, marţi, 14 iulie, la Judecătoria Sector 3 Bucureşti, acţiunea privind suspendarea executării silite impuse de către ELCEN. „Acţiunea a fost decisă ca urmare a imposibilităţii în care se află regia autonomă de a mai asigura continuitatea serviciului de utilitate publică”, precizează RADET printr-un comunicat de presă.

Practic, RADET a cerut deblocarea conturilor, întrucât, în acest moment, toți banii Regiei merg la ELCEN, în contul datoriei istorice acumulate de-a lungul anilor.

Este al doilea semnal de alarmă al RADET, în ultima lună. Conducerea Regiei arată că, dacă nu vor avea bani pentru reparații urgente, peste 1 milion de bucureșteni ar putea fi afectați. Potrivit RADET, pentru reparaţii urgente suma necesară este cuprinsă între 10 şi 15 milioane de lei.

“Am recurs şi la această soluţie pentru că din lipsa banilor au fost blocate toate activităţile regiei pentru efectuarea reviziilor şi reparaţiilor la instalaţiile de alimentare cu energie termică a Municipiului Bucureşti, activitate care este necesară şi obligatorie să fie desfăşurată pe timpul verii şi care, în lipsa fondurilor, nu mai poate fi realizată. Dacă nu vor fi efectuate aceste lucrări, cât mai urgent, respectiv în lunile de vară, vor exista pagube iminente atât pentru regie, cât şi pentru populaţia Capitalei. Suntem responsabili şi trebuie să asigurăm căldura şi apa caldă pentru cetăţeni şi aici vorbim de peste o sută de şcoli, 76 de grădiniţe şi creşe, 22 de spitale, 42 de licee şi 27 de unităţi de învăţământ superior, circa 300 agenţi economici şi 564.449 apartamente, adică aproximativ 1.200.000 de bucureşteni care ar putea fi afectaţi dacă lucrările de reparaţii la instalaţiile de alimentare nu vor fi făcute urgent“, a declarat Preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, Gabriel Dumitraşcu.

Un memorandum fără efect


În martie 2013, Guvernul a aprobat, prin memorandum, comasarea Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) cu Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), astfel încât activităţile de producţie şi distribuiţie să fie integrate. ELCEN este controlată de compania de stat Termoelectrica, iar RADET funcţionează în subordinea Primăriei Capitalei.

Solicitarea municipalităţii este ca toate cele cinci CET-uri să fie trecute în domeniul public al Capitalei, împreună cu activele şi pasivele aferente.În ceea ce priveşte datoriile existente ale RADET la ELCEN, în momentul în care acest serviciu va reuni cele două instituţii, patrimoniul va deveni comun, iar acestea se vor "stinge de drept".

Aceasta a fost soluţia pe care a propus-o primarul Sorin Oprescu, date fiind datoriile astronomice pe care RADET le avea la ELCEN. Edilul a explicat de nenumărate ori că plata acestora se aseamănă cu încercarea de a nisip în mare. Pierderile imense şi anii în care aceste datorii nu au fost plătite au adus şi penalizări pe măsură care se adună neîncetat. Dacă memorandumul ar intra în vigoare, în următorii 2-5 ani, facturile bucureştenilor la încălzire ar putea scădea treptat.

În acest moment, potrivit unui răspuns trimis de RADET la solicitarea mariustuca.ro, datoriile pe care regia le are la ELCEN se ridică la suma 3,6 miliarde de lei. Toate acestea în condiţiile în condiţiile în care, în ultimii şapte ani, valoarea penalităţilor instituite a fost de aproximativ 2,3 miliarde de lei, arată RADET.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră