Direcţia Sanitar Veterinară a recoltat, sâmbătă dimineaţa, probe din portocalele vândute în cadrul unui lanţ de magazine din judeţul Argeş. Părinţii copiilor şi medicii suspectează că fructele ar putea fi cauza îmbolnăvirii copiilor internați la Spitalul "Marie Curie" și la două spitale din Pitești.
Potrivit preşedintelui ANSVA, Andrei Butaru, probele vor fi trimise la laboratorul din Capitală, urmând ca cel târziu marți să fie prezentate rezultatele analizelor.
"Colegii noștri din Argeș la ora aceasta recoltează probe de portocale, vor fi ambalate, sigilate și trimise în cel mai scurt timp (...) la Laboratorul Național de Referință de la București. Noi am stabilit să avem astăzi echipe de lucru la laboratorul de la București maxim luni după amiază sau cel mai târziu marți dimineață vom avea rezultatele analizelor", a spus președintele ANSVSA într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.
El a adăugat că ANSVSA s-a autosesizat în urma incriminării acestor fructe.
"Noi ne-am autosesizat în urma incriminării acestor fructe și am stabilit să recoltăm deocamdată aceste fructe, dacă vor apărea pe parcursul anchetei putem să analizăm și alte alimente incriminate. Deocamdată au fost incriminate doar portocale", a explicat Butaru.
Copiii internați la "Marie Curie" sunt în stare stabilă
Şeful secției de Terapie Intensivă de la Spitalul "Marie Curie", Radu Tăbăcaru, a declarat că micuţii internați la Spitalul "Marie Curie" cu sindrom hemolitic-uremic sunt în stare stabilă.
"Cei patru pacienți care sunt acum în secția de nefrologie sunt stabili, iar cei cinci din secția de terapie intensivă sunt și ei la rândul lor fără modificări majore față de ieri. Se continuă dializa, se urmăresc toți parametrii frecvent. Unul dintre copii este în continuare intubat, parcă într-o stare discret ameliorată, însă este prea devreme ca să spunem ceva. Nu este mai rău, dializa merge și avem speranța că o să îl putem stabiliza și aduce într-o stare mai bună", a declarat dr. Radu Tăbăcaru.
El a precizat că la unul dintre copiii care se află la secția de nefrologie medicii au decis întreruperea dializei.
"El nu a scăpat de boală, să sperăm că boala a intrat în remisiune și se superficializează. Așteptăm ca funcția renală să se refacă pentru că funcția renală înseamnă mult mai mult decât diureză", a explicat Tăbăcaru.
Medicul a mai spus că astfel de cazuri vor mai apărea, "orice s-ar face".