Avocat român închis pe nedrept a obținut daune de 600.000 euro din partea Statului Român

18 Dec 2022
Avocat român închis pe nedrept a obținut daune de 600.000 euro din partea Statului Român

Avocatul Robert Roșu a fost condamnat în decembrie 2020 la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul Ferma Băneasa, decizie care a provocat proteste ale unor colegi ai acestuia, astfel că zeci de avocați au protestat la Curtea de Apel Bucureşti. Hotărârea a fost luată atunci de un complet de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) format din judecătorii Ionuţ Matei, Florentina Dragomir şi Ioana Alina Ilie. Ulterior, judecătorul Ionuţ Matei s-a pensionat.

Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) a criticat dur condamnarea avocatului Roşu F și a anunțat atunci că va sesiza Inspecţia Judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii pentru a verifica felul în care au fost administrate probele în această cauză. Înalta Curte de Casație și Justiție a reacționat spunând că recunoaște și susține dreptul fundamental la liberă exprimare al oricărei persoane sau organizații, inclusiv sub aspectul exprimării unor aprecieri critice cu privire la hotărârile judecătorești, și a invitat publicul "să facă o simplă trecere în revistă a jurisprudenței sale din ultimii ani, care demonstrează cu prisosință lipsa de părtinire și echilibrul judecătorilor".

Instanța supremă a admis o cale extraordinară de atac - recurs în casaţie - şi a anulat condamnarea de 5 ani închisoare primită de avocatul Robert Roşu în dosarul "Ferma Băneasa", dar nu înainte ca avocatul să stea aproape un an în închisoare fără să aibă nicio vină, doar exercitându-și meseria.

La un an de la eliberarea sa, Tribunalul Bucuresti a dispus obligarea Statului Roman la plata unor daune morale către avocatul Robert Roșu în valoare de 1 milion lei (echivalentul a 200.000 euro). De asemenea, Statul Roman va trebui să îi plătească lui Roșu și daune materiale de aproximativ 2,2 milioane lei (peste 400.000 euro). La ambele sume se va adăuga dobanda legală aferentă de la data cererii de chemare în judecata (mai 2022) și până la data plății efective.

Roșu a fost trimis în judecată de procurorii Cornel David Deca și Monica Munteanu de la DNA Brasov, achitat în primă instanță de Curtea de Apel Brasov, dar condamnat definitiv la 5 ani închisoare în decembrie 2020 de judecatorii Ionut Matei, Florentina Dragomir și Alina Ioana Ilie de la Înalta Curte de Casație și Jusție, condamnarea vizând strict exercitarea profesiei de avocat și modul în care Roșu și-a apărat clientul. La aproape un an după condamnare, în noiembrie 2022, tot Înalta Curte, printr-un complet format din judecătorii Rodica Cosma, Laura Soane și Ștefan Pistol au dispus în calea recursului în casație desființarea deciziei de condamnare a lui Roșu și achitarea definitive a acestuia, anunță luju.ro

Minuta sentinței Tribunalului București: 

“Admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a DNA. Respinge capatul de cerere avand ca obiect daune materiale formulat in contradictoriu cu parata DNA, ca fiind introdus impotriva unei persoane fara calitate procesuala. Admite in parte cererea. Obliga paratul Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice la plata catre reclamant a sumei de 1.000.000 lei, daune morale, precum si a sumei de 2.282.952 lei, daune materiale, precum si a dobanzii legale aferente acestor sume, de la data formularii cererii de chemare în judecata, pana la data platii efective.

Cu drept de apel în 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Bucuresti. Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei, astazi, 16.12.2022.

 

Document: Hotarare 16.12.2022”.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră