Zilele trecute, presa americană anunţa o operaţiune spectaculoasă de infiltrare în reţeaua de camere de supraveghere video din Washington DC, care i-a avut ca autori, la începutul lui 2017, pe doi români. Numele lui Mihai Alexandru Işvanca şi al Evelinei Cismaru au devenit faimoase în SUA, după ce presa a făcut cunoscut cazul. Nu e puţin lucru să vulnerabilizezi reţeaua de supraveghere video a capitaleii Statelor Unite!
Cei doi au reuşit să se infiltreze în circa 65% dintre camerele de supraveghere video din Washington DC, ca parte a unei tentative mai ample de şantajare a autorităţilor americane, relata CNN, care citează documente depuse la curtea federală.
În ianuarie 2017, ei au accesat ilegal aproximativ 123 de computere conectate la camerele de supraveghere ale Departamentului Poliţiei Metropolitane. În 12 ianuarie 2017, Secret Service a fost notificat că un anumit număr de camere de supraveghere ale Departamentului Poliţiei Metropolitane au fost vulnerabilizate, fiind lansată o investigaţie în urma căreia s-a stabilit că în perioada 9 ianuarie - 12 ianuarie computerele conectate cu camerele de supravegere au fost afectate de viruşii de tip ransomware “cerber” şi “dharma”.
De asemenea, au fost descoperite dovezi privind existenţa unui plan de a distribui viruşi de tip ransomware prin email la cel puţin 179.000 de adrese.
Acum aflăm că cei doi au fost reţinuţi la jumătatea lunii decembrie în Bucureşti, bărbatul aflându-se în prezent în arest preventiv, iar femeia în arest la domiciliu, în vederea extrădării.
Curtea de Apel Bucureşti a judecat în 16 decembrie cazul lui Mihai Alexandru Işvanca şi al lu Eveline Cismaru, acordând termen 11 ianuarie 2018 pentru judecarea cererii de extrădare, scrie news.ro.
"Pune în vedere parchetului să înainteze cererea de extrădare şi documentele anexe, în condiţiile art. 8 şi art.12 din Tratatul de extrădare dintre România şi S.U.A., ratificat de România prin Legea nr. 111/2008. În baza art. 12 alin. 1 din Tratatul de extrădare dintre România şi S.U.A., ratificat de România prin Legea nr. 111/2008, statul solicitant (S.U.A.) urmează să fie informat, fără întârziere, cu privire la măsurile dispuse prin prezenta, prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională şi Ministerul Justiţiei – Direcţia Cooperare Internaţională din România. Dispune emiterea mandatului de arestare provizorie în vederea extrădării", se arată în decizia instanţei.
Cei doi sunt acuzaţi în SUA de conspiraţie în vedere comiterii de fraude electronice şi de conspiraţie în vederea comiterii de fraude informatice.