Creştinii prăznuiesc adormirea Maicii Domnului când, potrivit tradiției bisericii, Maica Domnului a fost înălțată la cer, de fiul său Iisus Hristos.
În creștinism, se păstrează tradiția conform căreia Sfânta Fecioară Maria a fost ridicată la cer, după moarte.
Mormântul ei de la Ierusalim a fost găsit gol, atunci când apostolul Toma, absent la înmormântare, a deschis după trei zile mormântul ca să o mai vadă o dată pe Maica Domnului.
La Ierusalim se păstrează și astăzi mormântul gol, în Biserica Adormirii Maicii Domnului.
Sfânta Fecioară Maria este omul care se bucură în creștinism de cea mai mare cinstire. după persoanele Sfintei Treimi.
Credincioșii își pun nădejdea în mijlocirea ei și de aceea, cele mai multe rugăciuni se îndreaptă către ea. Adormirea Maicii Domnului este hramul celor mai multe mănăstiri din România și este considerată sărbătoarea pelerinajelor.
Gradul înalt de cinstire acordată Maicii Domnului în cultul ortodox se vede şi din numărul mare al sărbătorilor închinate prăznuirii ei.
Pe când sfinţii ceilalţi sunt, de regulă, pomeniţi o singură dată pe an, şi anume în ziua adormirii lor, Sfânta Fecioară Maria este celebrată, în mod special, de mai multe ori în cursul anului bisericesc, prin praznice care cinstesc nu numai adormirea sau trecerea ei la cele veşnice, ci şi naşterea, dar şi unele minuni săvârşite prin puterea ei, după plecarea din viaţa aceasta.
Ioana Popescu, etnolog la Muzeul Țăranului Român, spune că în satul tradițional nu se sărbătoresc Mariile pe 15 august, dar nu este nici greșit să spunem „La mulți ani!” în această zi unei persoane care poartă acest nume. Și teologul Radu Preda este de aceeași părere, notează credința-ortodoxă.com.