Apple a primit termenul limită pentru schimbarea tipului de încărcător. Când vom trece la USB-C

09 Dec 2022
Apple a primit termenul limită pentru schimbarea tipului de încărcător. Când vom trece la USB-C

Apple a primit un termen limită oficial pentru a schimba portul de încărcare Lightning de pe noile iPhone-uri cu USB-C.

Compania a confirmat fără tragere de inimă că va respecta directiva UE, care va cere tuturor smartphone-urilor, tabletelor, camerelor și altor dispozitive mici să adopte același standard.

În timp ce blocul comunitar a spus că această mișcare va reduce deșeurile electronice și va fi pro-consumator, Apple a susținut că va înăbuși inovația.

Telefoanele gigantului tehnologic au porturi lighting, doar unele modele de iPad au mufele USB-C preferate de telefoanele Android și de multe alte dispozitive, inclusiv console de jocuri și căști.

O încercare anterioară de a introduce un port comun de încărcare în UE a eșuat în 2018, dar la începutul acestui an s-a ajuns la un acord provizoriu și a fost votat de Parlamentul European în octombrie.

Regulile oficiale privind USB-C au fost acum publicate de Comisia Europeană, stabilind un termen limită de aproape doi ani, până la 28 decembrie 2024 pentru ca toate dispozitivele portabile să se conformeze.

Laptopurilor li s-a acordat mai mult timp pentru a atinge acest nou standard, cu o dată de intrare în vigoare de 28 aprilie 2026, în timp ce dispozitivele care se încarcă exclusiv wireless - cum ar fi Apple Watch - sunt scutite.

Ce spune directiva UE?

În documentele publicate în această săptămână, UE spune că s-a angajat să sporească „interoperabilitatea” între dispozitive.

În practică, asta înseamnă că oamenii nu ar trebui să-și facă griji că vor ajunge să dețină o mulțime de tipuri de încărcătoare pe care vor trebui să le caute în permanență atunci când doresc să încarce ceva.

Documentele spun că mutarea va „reduce, de asemenea, risipa și costurile inutile”, ceea ce Apple a susținut că a încercat să facă în ultimii ani prin eliminarea completă a adaptoarelor de încărcare ambalate de la noile iPhone-uri.

Executivul Apple, Greg Joswiak, a susținut că „ar fi fost mai bine din punct de vedere al mediului și mai bine pentru clienții noștri să nu aibă un guvern atât de impunător”.

Când vom vedea primul nostru iPhone USB-C?

Dacă Apple își păstrează modelul anual obișnuit de denumire, USB-C va fi pe iPhone 16 cel mai târziu.

În mod normal, compania își lansează noul model al smartphone-urilor în septembrie.

Dar rapoartele sugerează că schimbarea ar putea veni mai devreme, posibil la timp pentru presupusul iPhone 15 de anul viitor.

Alte produse de la companie, cum ar fi carcasele AirPods și mouse-ul de tip Mac, vor trebui, de asemenea, schimbate.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră