În cadrul campaniei “Sănătatea din etichete”, vă provocăm cu o întrebare: Aţi avut vreodată curiozitatea să citiţi în întregime eticheta unei ape minerale naturale? Mulţi dintre cei care au făcut-o mi-au mărturisit că nu au înţeles nimic.De ce? Pentru că valorile înscrise pe aceste etichete nu le spun mare lucru.
Spre exemplu o apă minerală are 58 de mg de calciu pe litru. E normal, e mult, e puţin? Pentru un profan, nu e nici mult, nici puţin, nici normal, nici anormal. Nu înseamnă nimic.
De ce? În primul rând pentru că nu există un termen de comparaţie. Nu e ca atunci când ai în faţă un buletin de analize medicale, iar în dreapta sunt trecute valorile normale. Nu eşti medic, dar îţi dai seama că e ceva în neregulă.
În cazul apelor minerale, etichetarea se face după reguli speciale, în concordanţă cu regulile UE. Asta înseamnă că şi românul, şi neamţul şi italianul beneficiază de aceleaşi informaţii când citeşte eticheta unei ape minerale.
Dar cât de lămuritoare sunt aceste informaţii pentru fiecare dintre noi? Cele care se adresează părinţilor sunt clare, dar restul sunt discutabile, fiind foarte stufoase. Şi e greu de imaginat că mergi la supermarket şi să stai cu sticla de apă într-o mână şi cu iphone-ul în cealaltă (şi asta dacă îl ai!), verificând dacă e apa minerală potrivită pentru sănătatea ta.
Aşadar, conform reglementărilor în vigoare, putem afla fără să mai dăm un search ce ape minerale sunt sau nu indicate pentru copii şi sugari. Şi aceasta pentru că etichetele trebuie să conţină obligatoriu informaţii şi avertismente precum:
"Conţine mai mult de 1,5 mg/l fluor: produs nerecomandat consumului regulat al sugarilor şi copiilor sub 7 ani", în cazul apelor minerale naturale cu o concentraţie de fluor mai mare de 1,5 mg/l.
De asemenea, pe eticheta apei minerale naturale îmbuteliate (inclusive plată) utilizate în alimentaţia sugarului se scriu următoarele sintagme: - tipul de apă minerala:“naturală”, “oligominerală sau slab mineralizată”,”necarbogazificată"; - "nu se recomandă utilizarea apei carbogazificate în alimentaţia sugarului"; - "nu se recomandă utilizarea apei minerale naturale carbogazificate la reconstituirea laptelui".
O altă informaţie, general valabilă, despre ce trebuie să se regăsească pe etichetă este puritatea din punct de vedere microbiologic – “produs microbilogic pur” – precum şi al conţinutului de nitraţi şi nitriţi.
Astfel, la sursă şi în timpul comercializării ei o apă minerală naturală nu trebuie să conţină:
a) paraziţi şi microorganisme patogene;
b) Escherichia coli şi alte bacterii coliforme şi streptococi fecali în 250 ml de eşantion examinat;
c) bacterii anaerobe sulfitoreducatoare cu înmulţire prin spori în 50 ml de eşantion examinat;
d) Pseudomonas aeruginosa în 250 ml de eşantion examinat
În cazul conţinutului de nitraţi, Hotărârea de Guvern 1020/2005 prevede un nivel maxim admis de 50 mg/l în momentul îmbutelierii şi de 0,1 mg/l nitriţi, tot în momentul îmbutelierii.
Despre alte informaţii pe care trebuie să le conţină eticheta unei ape minerale naturale, citiţi în episodul următor!
Citeşte mai multe ştiri din Actualitate!