Prima expertiză priveşte modul în care s-a produs incendiul, cum s-au propagat flăcările în incinta clubului. A doua va analiza structura clădirii şi aici vor fi luate în calcul atât decorurile din club, cât şi buretele aplicat pe stâlpii de susţinere. A treia expertiză va fi fizico-chimică şi va stabili componenţa substanţelor degajate, dar şi modul în care focul şi fumul s-au propagat. Ultima expertiză va analiza traseul către ieşire al victimelor, cum s-au călcat în picioare tinerii către singura cale de ieşire din clubul Colectiv.
Practic, aceste patru expertize înseamnă experţi diferiţi, analize deosebite şi multe alte resurse. Pe de o parte, ancheta penală se va lungi cu câteva luni, dar pe de altă parte, cauzele producerii tragediei vor fi analizate din toate punctele de vedere, iar rezultatele probelor vor fi incontestabile.
Probele care au fost prelevate din clubul Colectiv sunt analizate atât de criminaliştii de la poliţie, cât şi de specialiştii Institutului din Petroşani, cei care s-au ocupat şi de expertizele în cazul incendiilor de la Maternitatea Giuleşti şi din clubul constănţean, unde au murit trei dansatoare.
Experţii Institutului INSEMEX Petroşani au anunţat, la sfârşitul lunii octombrie, că au nevoie de aproximativ două luni pentru primele rezultate. Cercetătorii de la Petroşani au primit mai multe probe necesare pentru simulările efectuate în laborator, printre acestea numărându-se ventilatoarele din club, mostre de material textil, resturile de articole pirotehnice.