Alerta medicală continuă: 3 copii au murit, 7 sunt în continuare internați la "Marie Curie"

18 Feb 2016 | scris de Veronica Micu
Alerta medicală continuă: 3 copii au murit, 7 sunt în continuare internați la

"La ora actuală, în spitalul nostru mai sunt șapte copii internați cu diagnosticul de sindrom hemolitic-uremic. Dintre aceștia, trei se află pe secția de Terapie Intensivă în stare staționară cu dializă peritoneală, nu mai rău decât erau ieri. Ceilalți patru, care sunt pe secția de Nefrologie, doi au încă acest tratament — dializă peritoneală, iar ceilalți doi sunt fără dializă peritoneală, în stare bună, aș putea să spun din ce în ce mai bună de la o zi la alta", a spus Bălgrădean.

Potrivit șefei secției Nefrologie, momentul externării este foarte important și se leagă de mai mulți factori.

"Momentul externării este un moment foarte important pentru noi, dar el se leagă de mai multe lucruri. Se leagă de felul în care părinții au înțeles cum să urmărească în continuare această boală în convalescență acasă, se leagă de niște parametri biologici de care noi trebuie să ne asigurăm că sunt deja în limite fiziologice, se mai leagă de curajul pe care îl au acești părinți de a-și îngriji în continuare copiii acasă. (...) Aceasta este o boală care va fi urmărită multă vreme de acum încolo, pentru unii dintre ei — un an, poate și mai mult—, pentru că ceea ce interesează este evoluția funcției renale", a explicat presei nefrologul.

Mihaela Bălgrădean a spus că cei doi copii externați marți sunt așteptați la control în cursul zilei de joi sau vineri.

"Cei care au fost externați sunt chemați foarte repede la control, chiar îi așteptăm azi sau mâine, nu ne gândim la complicații, dar vrem să vedem cum suportă starea la domiciliu, cum au început să se alimenteze la domiciliu și cum să își petreacă viața de zi cu zi acasă la ei. Cei care au fost externați au regimuri alimentare. În momentul în care pleacă de la noi sigur echilibrați, vindecați, în convalescență, după această boală, cele mai importante reguli se leagă de alimentație, care, în general, se adresează ca și oricărei alte boli digestive și desigur se leagă de complicațiile pe care ei le-au avut. Adică dacă a fost vorba de o anemie severă. Știți că toți au anemie severă, tratament cu fier, susținătoare metabolice. Fiecare are tratamentul lui foarte personalizat", a menționat medicul.

Întrebată dacă vor mai fi transferați copii din Argeș la București, Bălgrădean a spus că numai în condițiile în care medicii de acolo se vor confrunta cu anumite complicații.

"În această boală diagnosticul este eminamente clinic. Deci colegii și noi am învățat să recunoaștem semnele bolii și să ne dăm seama că avem de-a face cu o asemenea complicație severă încă după primele semne de gravitate. (...) Este greu să folosim cuvântul mizerie, eu am spus întotdeauna că lucrurile acestea s-ar traduce mai aproape prin faptul că oamenii sunt ocupați, au tot felul de preocupări și că la un moment dat anumite lucruri legate chiar de igienă scapă unei atenții mai aprofundate, mai punctate. De aici până să folosim cuvântul mizerie mi se pare greu", a mai spus șeful secției de Nefrologie de la ''Marie Curie''.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră