Adopție cu scandal și mascați. O fetiță a fost preluată de polițiști în urma unei sentințe judecătorești (VIDEO)

21 Iun 2019 | scris de A.V.
Adopție cu scandal și mascați. O fetiță a fost preluată de polițiști în urma unei sentințe judecătorești (VIDEO)

Adopţie cu scandal, mascaţi, decizii judecătoreşti și plângeri penale în Mehedinţi. Poliţisti, mascaţi şi un procuror au fost să ia o fetiţă de opt ani de la o familie la care fusese dată în plasament, relatează stiri.tvr.ro.

Există o decizie de adopţie în acest caz în favoarea unei familii de români din Statele Unite.

Sunt scene surprinse în casa unei familii din Mehedinți care are în asistență maternală doi copii. O fetiță de opt ani, care a fost crescută de această familie de la vârsta de aproximativ 1 an.

Acum a fost dată spre adopţie, prin hotărâre judecătorească definitivă, unei familii de români stabilită în Statele Unite. 

Povestea a început în urmă cu mulţi ani. Familia Şărămăt a luat în plasament două fetiţe abandonate. Una dintre fete a fost adoptată, cealaltă nu.

Autorităţile spun că familia a avut prioritate la adopţie, dar nu s-a ocupat la timp de proceduri. Familia Şărămăt susţine contrariul. Aşa s-a ajuns ca fetița să fie preluată de un procuror şi mulţi poliţişti.

Prin hotărâre judecătorească, fetiţa de opt ani a fost dată spre adopţie unei familii de români din Craiova care mai are doi copii biologici. Iar acum este stabilită în Statele Unite.

Nu au primit copilul pentru că asistenții maternali au refuzat să cedeze fetița. A fost nevoie de încă o sentință în instanță.

Iar părinţii adoptivi, în prezenţa unui procuror şi a mai multor poliţişti, au mers să ia copilul. Imaginile arată că momentele au fost dramatice pentru fetiţă.

Însă, cei care cunosc cazul, spun că s-a ajuns aici din vina autorităţilor locale, dar şi a familiei la care copilul a stat în plasament.

Nu au inteles că plasamentul este doar o măsură temporară.

Avocatul familiei de la care a fost preluată fetiţa spune că va face plângere penală. Părinţii adoptivi nu au comentat situaţia.

Dar Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Copilului a transmis un comunicat cu foarte multe detalii despre acest caz. Explică printre altele că persoana de la care a fost luată fetița nu mai avea calitatea de asistent maternal din luna mai 2019.

Prin urmare, la acest moment, copilul era reținut ilegal de o persoană care nu mai avea nici un drept asupra lui.

În plus, familia adoptatoare a depus plângere penală pentru reținerea ilegală a copilului.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a reacționat pe contul său de Facebook:. “După atitudinea corectă și firească a CSM de zilele trecute în cazul pedofilului, mă aștept la o reacție asemănătoare și în cazul fetiței din Mehedinți. Cred că este evident pentru toată lumea care a fost rolul Poliției acolo. Nu polițistii sunt cei care au bruscat copilul minor!”, a scris Carmen Dan pe Facebook.

La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a cerut o anchetă în acest caz, iar dacă va reieși că a greșit vreun ministru, acest lucru va fi luat în calcul la remaniere. 

Dincolo de toate lucrurile, suntem oameni. Eu înţeleg foarte bine acest lucru, fiindcă eu însămi am trecut prin acest lucru. Cred că nu este drept ca atunci când vorbim de un copil să încercăm să avem argumente politice sau să acţionăm politic. Fieare dintre noi are anumite sentimente. Am discutat cu ministrul de Interne, cu ministrul Muncii. Luni voi avea toate detaliile pe masă. Nu vreau tratat politic. Indiferent dacă eşti înregimentat sau nu politic, eu vorbesc acum nu ca prim ministru al României, nu ca lider al unui partid, ci ca mamă. Am cerut să se acorde consilier psihologică copilului”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, conform Mediafax.

 /p>

UPDATE

Față de cazul copilului din Baia de Aramă luat cu forța de autoritățile statului de la asistentul maternal, reprezentanții VeDemJust au transmis un punct de vedere în care arată că asistentul maternal ar fi refuzat adopția fetiței iar oamenii legii au pus în aplicare o hotărâre definitivă prin care a fost confirmată adopția către familia din SUA.

Reprezentanții VeDemJust s-au interesat și pot comunica public următoarele:

- procedura de adopție fusese finalizată. După ce asistentul maternal a fost întrebat de două ori dacă dorește să adopte copilul și a refuzat, a fost decisă adopția în favoarea unei familii de români stabilită în SUA; - reprezentanții ANPDC au fost în repetate rânduri la asistentul maternal pentru a solicita predarea amiabilă a copilului. Acesta a refuzat categoric, tratând cu dispreț autoritățile și inducând copilului ideea că i se vor lua organele de către adoptatori; - există o hotărâre judecătorească definitivă care obligă asistentul maternal să respecte decizia cu privire la adopție. Azi s-a pus în executare silită această hotărâre, cu organe de la Protecția Copilului, executor judecătoresc și Poliție.

Este regretabil că presa a prezentat cazul fără o poziție din partea instituției publice ANPDC sau a organizației FONDC care s-au preocupat îndeaproape de acest caz.

UPDATE

Procurorul general interimar Bogdan Licu a dispus, vineri, efectuarea unor verificări în legătură cu imaginile în care un procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova ar brusca o fetiţă de 8 ani, în timp ce copilul este ridicat din casa asistentului maternal din Baia de Aramă pentru a fi dat spre adopţie unei familii din SUA.

"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, la data de 21 iunie 2019, efectuarea de verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova privind împrejurările şi modalitatea în care procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a exercitat supravegherea cercetării penale în cauza mediatizată, inclusiv în ceea ce priveşte coordonarea activităţii de efectuare a percheziţiei domiciliare din ziua de 21 iunie 2019. Controlul va fi efectuat de către procurori din cadrul Serviciul de Îndrumare şi Control", se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră