În lume, 5,7 milioane de copii sclavi sunt supuşi la munci forţate. Şi serviciile sexuale fac 1,8 milioane de victime copii. Pentru a afla care este impactul acestor abuzuri asupra sănătăţii fizice şi mentale a victimelor, cercetătorii britanici au monitorizat îndeaproape copii asiatici, scapaţi din aceste reţele de trafic.
În colaborarea cu Organizaţia Internaţională pentru emigranţi, cercetătorii de la London school of hygiene&tropical medicine au monitorizat 387 de copii şi adolescenţi cu vârste între 10 şi 17 ani, toţi supravieţuitori ai traficului de copii din Asia (Cambodgia, Thailanda, Vietnam). Rezultatul: 1% dintre băieţi au fost victime ale violenţelor sexuale, faţă de 23% dintre fete. O treime dintre copii au raportat răni fizice legate de aceste violuri sau de condiţiile de muncă forţată. „O sănătate a minţii fragilă, acte de violenţă, tentative de suicid au fost frecvent reperate la aceşti copii”, relevă cercetătorii britanici. Tulburările mentale sunt dintre cele mai frecvente: peste jumătate dintre copii (56%) sunt afectaţi de depresie, o treime suferă de anxietate majoră şi un sfert prezintă sindromul de stres post-traumatic.
Acte de mutilare şi tentative de suicid au fost raportate la 12% dintre copii în luna ce a premers debutul acestui studiu. Toţi copiii lucrau într-un mediu insalabru şi fără pauze, şapte zile din şapte.
O altă informaţie: băieţii se confruntau în marea lor majoritate cu condiţii vitrege de viaţă, fără acces la apă, privaţi de un pat. Şi rănile grave (arsuri, fracturi etc.) afectau 21% dintr băieţi şi 7% dintre fete.
Doctorul Cathy Zimmeerman, unul dintre autorii acestui studiu, remarcă faptul că multe dintre aceste tulburări persistă chiar dacă unii copii au reuşit să-şi regăsească familiile. Mai mult de jumătate dintre aceşti copii au mărturisit că sunt neliniştiţi chiar dacă au revenit în familiile lor.