Cunoscutul ziarist, poet și publicist George Stanca a murit luni, la vârsta de 71 de ani, anunță observator.tv.
George Stanca a debutat ca publicist în revista „Săptămâna”, el lucrând alături de Adrian Păunescu la „Flacăra”, în perioada 1973-1975.
În 1990, a fost membru fondator și editor-senior al săptămânalului „Independentul” din Deva și colaborator la primul săptămânal independent, „Observator”. A fost redactor la revista „Flacăra“ şi a colaborat cu „România literara“, „Scînteia tineretului“. George Stanca a debutat în „Luceafărul“, în 1987, iar debutul editorial oficial a fost cu volumul de poezii „Tandreţe maximă“ din 1981, urmate de „Poeme pricinoase“ (1983) şi „Excursie cu liftul“ (1988).
De-a lungul carierei, a fost director al publicațiilor saptămânale „Speranța”, „Speranța Sport Magazin”, calendar „Speranța”, „Miss România” '90, 1990-91. A lucrat ca jurnalist la VIP, Jurnalul național, Pro Sport, Adevărul, dar și Giuleștina, el fiind un rapidist cunoscut.
George Stanca avea 71 de ani şi suferea de ceva timp de o boală gravă. Stanca era internat la spitalul Sfânta Maria din București, iar decesul a survenit în urma unui stop cardiorespirator, potrivit Click.
George Stanca s-a născut la 7 mai 1947, în Buftea, Județul Ilfov.
Din 2009 era titular de rubrică zilnică, "Scrisorile lui Stanca", la Click!, cu seria de epistole adunate în cartea "Epistolar" lansată noiembrie 2011.
Era membru în Uniunea Scriitorilor din România din 1990.
În decembrie 2013, Gheorghe Stanca, cunoscut în mediul literar sub pseudonimul Ghenadi Strungar, a fost condamnat la un an cu suspendare pentru pentru plagiat, deoarece și-a însușit în mod ilicit traducerea romanului Jurnal de Lev Tolstoi, tradus de fapt din limba rusă de Janina Ianoși. Gheorghe Stanca este primul român condamnat la închisoare pentru plagiat. Totuși, colegi de breaslă susțin că nu el este vinovatul pentru acel plagiat.
UPDATE
Jurnalista Simona Ionescu, redactor-șef la cotidianul Evenimentul zilei, a postat în pagina ei de Facebook detalii despre pregătirile creștinești în vederea înmormântării lui George Stanca, potrivit deciziilor familiei acestuia.
”Toate pregătirile creștinești pentru înmormântarea jurnalistului și scriitorului George Stanca sunt gata. Soția și cei doi copii au stabilit că mâine, marți, după ora 17, sicriul va fi depus la Biserica Sfântul Gheorghe Nou, de la Kilometrul 0 al Bucureștiului. Joi, la ora 13, preotul paroh Emil Cărămizaru, duhovnicul lui George Stanca, va oficia slujba de înmormântare, apoi se va pleca spre cimitir.
Jurnalistul va fi îngropat la Bellu, acolo unde își cumpărase un loc de veci ca să fie aproape de mulți prieteni, plecați prea devreme. Cei care l-au cunoscut și doresc să-și ia rămas bun știu acum toate detaliile”, este mesajul Simonei Ionescu.
UPDATE
Actorul Vladimir Găitan a comentat pentru AGERPRES vestea decesului lui George Stanca, exprimându-şi regretul pentru dispariţia jurnalistului.
"Ne ştim de foarte mulţi ani. A fost şi pentru mine un şoc vestea morţii lui. Ştiam că este foarte bolnăvior, slăbise, însă era activ, atât cât poate fi un ziarist foarte prolific. M-a terminat această veste, mai ales că eram de aceeaşi vârstă. M-a impresionat că el astăzi, când suntem încă sub semnul începutului de februarie, s-a dus dintre noi. E o pierdere reală", a declarat Vladimir Găitan.
Actorul a precizat că George Stanca "era un ziarist special, deosebit", chiar dacă la bază era arhitect, "un arhitect bun".
"Eram apropiaţi şi ţineam foarte mult la el. George era un ziarist special, deosebit şi culmea că era arhitect de construcţie şi a fost un arhitect bun. Şi-a descoperit această pasiune a scrisului, se gândea la fiecare dintre noi, trăia pentru noi. Nu mi-a venit să cred când am auzit că a murit, mai ales că vorbisem recent la telefon. Mi-a zis că a fost operat, că a slăbit. Sunt aşa de dat peste cap. A fost unul dintre ziariştii care chiar ne-a iubit pe noi, sursa scrisului lui. Ne-a fost foarte apropiat. Dumnezeu să-l odihnească!", a mai spus Vladimir Găitan.