Cum se poate explica faptul că unele persoane preferă să se trezească devreme, dimineața, iar altele rezistă până târziu în noapte? Cercetătoarea Sabrina Stierwalt este de părere că preferința noastră pentru culcatul seara, târziu, sau trezitul dimineața, devreme, se înscrie în ceea ce se numește ”gene orare”, scrie slate.fr.
Aceste gene definesc ritmul circadian, care reglează nivelurile presiunii noastre sangvine, temperaturii corporale, hormonilor și ale oricărui metabolism în tranșe de câte circa 24 de ore.
Acest ritm și reglarea pe care o atrage după sine, sensibil diferită în funcție de fiecare individ în parte, definește timpul necesar de somn, dar și raportul nostru cu orele.
Acestea fiind zise, mediul influențează major raportul nostru cu somnul și ceasul nostru intern.
Lumina albastră de la ecranele computerelor, tabletelor sau smartphone-urilor perturbă secreția de melatonină, hormonul somnului, care reglează ciclul zi/noapte.
Putem fi genul de persoană care se trezește devreme dimineața, din naștere, dar dacă ne expunem prea mult la lumina acestor ecrane, ritmul nostru circadian se schimbă.
De ce, dacă relația cu somnul este genetică, se spune că viitorul le aparține oamenilor care se trezesc de dimineață?
E de crezut că organizarea socială nu se adaptează la această diferențiere genetică. Majoritatea locurilor de muncă de azi au program care începe la ora 07:00 sau 09:00, fix intervalul orar destinat somnului pentru ”păsările de noapte”. Cei obișnuiți să se culce târziu sunt dezavantajați față de cei care se trezesc devreme.
Din punct de vedere științific, explicația este legată de producția noastră de cortisol, pe care am putea-o califica drept hormonul trezirii, spre deosebire de melatonină. Cele două producții alternează, iar producția de cortisol începe chiar înaintea trezirii. Acest hormon creează vivacitatea noastră.
O persoană obișnuită să se culce târziu, trezită prematur, va trebui să aștepte mai mult pentru ca hormonul să fie secretat în cantitate suficientă, pentru că nu s-a respectat ceasul intern.
Pe de altă parte, un studiu al somnului realizat de revista Sciences a arătat că ”păsările de noapte” erau mai atente și la zece ore după trezire, chiar dacă această trezire era prematură.
Aceste date influențează în mare măsură comportamentul persoanelor. Dar dacă diferențele sunt încă dificil de înțeles, se știe că persoanele obișnuite să se culte târziu sunt (cu mici excepții) mai creative și mai întreprinzătoare decât cele care se trezesc devreme, dar și mai înclinate spre comportamente adictive și către frustrări. (M.C)