Un test online îţi spune dacă vei muri în următorii 5 ani

04 Iun 2015
Un test online îţi spune dacă vei muri în următorii 5 ani
Oamenii de ştiinţă spun că au creat un test online ce poate prezice unui individ probabilitatea morţii în următorii cinci ani, scrie huffingtonpost.co.uk.

Calculatorul de risc UbbLE (The UbbLE Risk Calculator ) le-a adresat repondenţilor cu vârste cuprinse între 40 şi 70 de ani o serie de întrebări despre ei cum ar fi stilul de viaţă şi starea de sănătate, inclusiv viteza de mers, numărul de maşini pe care îl deţin şi starea civilă.

Revendicând o rată de acurateţe de 80%, acest măsurători, care se bazează pe cercetarea stilului de viaţă şi evaluările medicale a aproape jumătate de milion de oameni, au fost publicate în ediţia din 3 iunie a jurnalului medical The Lancet.

Testul oferă și o estimare a vârstei actuale în funcție de răspunsurile date la cele 11, respectiv 13, întrebări pentru femei și bărbați. Dacă vârsta estimată de Ubble este mai mică decât vârsta reală, atunci riscul de deces prematur este, de asemenea, redus

Dr. Erik Ingelsson, implicat în acest studiu, a declarat : „Faptul că poţi obţine rezultatul online, după un scurt chestionar, fără alte teste de laborator sau examen fizic este o abordare interesantă. Bineînţeles, rezultatul are un anumit grad de incertitudine şi nu poate fi considerat o predicţie deterministă. Pentru majoritatea oamenilor, un risc ridicat de deces în următorii 5 ani poate fi redus prin intensificarea activităţii fizice, renunţarea la fumat şi o dietă sănătoasă”. 

De altfel, pe site există şi un avertisment în care se arată că acest calculator de risc nu poate prezice viitorul niciodată pentru nicio persoană, într-un sens determinist şi poate fi interpretat doar pe un segment de populaţie. De exemplu, dacă riscul de deces în următorii 5 ani este de 2%, asta înseamnă că din 100 de persoane de aceeaşi vârstă, sex şi cu acelaşi profil de risc, 98 vor supravieţui şi două vor muri. Rezultatul acestui test nu-şi propune să fie o predicţie clară asupra riscului de deces al unei anumite persoane.
De asemenea, site-ul avertizează că informaţiile nu înlocuiesc sfaturile medicale oferite de specialişti în domeniu.



Alte stiri din Stiinta

Ultima oră