Întreaga planetă are privirea îndreptată spre Insula Paștelui, unul dintre cele mai misterioase locuri de pe Terra. Recent, oamenii de știință au fost șocați de ce au descoperit în legătură cu celebrele statui aflate pe insula polineziană.
În urma săpăturilor, arheologii au descoperit că faimoasele capete aveau ataşate şi trupuri, scrie The Mirror. De asemenea pe statui s-au găsit și urme de pigment roșu, care, conform specialiștilor, era folosit de către oamenii primitivi pentru a-și picta corpurile. În acest caz, statuile moai ar putea să-i reprezinte în oglindă pe locuitorii antici ai insulei.
Primele fotografii ale trunchiurilor ascunse au fost făcute în 2012, după ce cercetătoarea Jo Anne Van Tilburg a început săpăturile cu ajutorul oamenilor din Insula Paștelui.
"Motivul pentru care oamenii credeau că este vorba doar despre capete este că există aproximativ 150 de statui îngropate până la umeri pe versantul unui vulcan, acestea fiind cele mai faimoase, cele mai frumoase și cele mai fotografiate statui de pe Insula Paștelui. Acest lucru a făcut ca oamenii care nu au văzut fotografiile cu statuile dezgropate să creadă că sunt doar capete", a declarat Jo Anne.
Arheologii au studiat statuile de pe insulă pentru aproximativ un secol. Ei au știut de existenţa acestor trunchiuri ascunse încă din anul 1914.
Cele 887 statui gigant, care sunt de până la 10 metri înălţime şi cântăresc mai mult de 80 de tone, au fost sculptate din rocă vulcanică de polinezieni străvechi undeva între 100 şi 1800 d.Hr.
Importanţa lor nu este pe deplin înţeleasă, dar se crede că statuile reprezintă importante figuri tribale sau figuri ale strămoşilor.
Imaginile publicate recent cu trunchiurile descoperite sub pământ au devenit viral pe rețelele de socializare. Pe site-ul imgur, acestea au fost vizualizate de sute de mii de internauți. (V.M.)