Pisicile ne iubesc, spune un studiu

14 Feb 2022
Pisicile ne iubesc, spune un studiu

Dacă iubitorii de pisici erau deja convinși, știința nu o dovedise încă: da, pisicile ne pot iubi! Un studiu publicat în revista științifică Current Biology a demonstrat, încă o dată, că abilitățile socio-cognitive ale pisicilor au fost în mare măsură subestimate.

 

Câinele a fost recunoscut de mult timp ca un specialist în relațiile inter-specii, deoarece se dezvoltă foarte bine în grupurile umane. Cercetătorii de la Universitatea din Oregon au arătat că și pisicile prezintă aceleași trăsături sociale care au fost atribuite cândva doar câinilor și oamenilor, sugerând existența unor abilități sociocognitive comparabile și un atașament interspecific la aceste trei specii.

Drăgălaș, dar și atașat


În experimentul lor, 70 de pisicuți cu vârsta cuprinsă între 3 și 8 luni sunt supuși următorului protocol: după ce au fost plasați timp de două minute într-o cameră nouă cu omul care obișnuiește să-i îngrijească, sunt lăsați singuri timp de două minute, înainte de a îi regăsi pe îngrijitorii lor pentru încă două minute. Atașamentul pisicilor a fost apoi clasificat ca sigur sau nesigur, conform criteriilor folosite de obicei pentru câini și pentru copii.

Rezultatele arată că atunci când îngrijitorul se întoarce, 65% dintre pisici sunt mai puțin stresate, caută contactul, apoi sunt capabile să reia comportamentul explorator (atașament sigur), dar 35% sunt stresate (atașament nesigur) și fie caută apropierea excesiv (84%) , sau adoptă un comportament de evadare (12%), sau un amestec al celor două (4%).

Această cercetare a mai arătat că odată ce acest atașament sigur a fost stabilit, el persistă în timp, indiferent de existența sau durata antrenamentului de socializare cu oamenii. Aceasta ar sugera existența unor factori ereditari care condiționează temperamentul, tipul și stabilitatea atașamentului.

Pisica seamănă cu stapânul ei

De asemenea, pisicile ar dezvolta aceleași trăsături comportamentale ca și stăpânii lor. În spatele acestei afirmații tentante se află o realitate mai nuanțată, potrivit unui studiu efectuat pe peste 3.000 de proprietari de pisici. Un stăpân nevrotic ar avea mai multe șanse să aibă o pisică cu probleme de comportament (anxietate sau agresivitate), cu acces restricționat la exterior și supraponderală. Dimpotrivă, pisicile stăpânilor extrovertiți și mai atenți au o greutate normală, acces mai ușor la exterior și un comportament mai senin și mai gregar.

 

Sursa: Slate

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră