O boală din antichitate și des menționată în Biblie poate deține răspunsul neașteptat ce va duce la regenerarea unor organe

16 Noi 2022
O boală din antichitate și des menționată în Biblie poate deține răspunsul neașteptat ce va duce la regenerarea unor organe

Bacteriile lepră ar putea deține secretul pentru repararea și regenerarea organismului în siguranță, spun cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh, conform BBC.

Experimentele pe animale au descoperit capacitatea remarcabilă a bacteriilor de a aproape dubla dimensiunea ficatului prin stimularea creșterii sănătoase.

Este un act ascuns de egoist care oferă bacteriilor mai mult țesut de infectat.

Dar descoperirea modului în care o fac ar putea duce la noi terapii care sfidează vârsta, spun oamenii de știință.

Lepra provoacă dizabilități atunci când infectează nervii, pielea și ochii.

De-a lungul istoriei, cei infectați au fost ocoliți.

Dar bacteria care o provoacă, Mycobacterium leprae, are alte proprietăți, neobișnuite, printre care și capacitatea de a efectua „alchimie biologică”, transformând un tip de țesut corporal în altul, ceea ce îi fascinează pe oamenii de știință.

Așa că cercetătorii au apelat la un alt animal care prinde boala - armadillos.

Experimentele, care au fost efectuate în SUA, au arătat capete de infecție la ficatul animalelor blindate, unde a efectuat o deturpare controlată a organului pentru a-l reprograma în propriul scop.

„A fost total neașteptat”, mi-a spus prof Anura Rambukkana, de la centrul de medicină regenerativă al Universității din Edinburgh.

Rezultatele, publicate în Cell Reports Medicine, au arătat că ficatul aproape și-a dublat dimensiunea.

S-ar putea să vă așteptați ca o astfel de creștere să fie defectuoasă sau chiar canceroasă - dar o analiză detaliată a arătat că este atât sănătoasă, cât și funcțională, completă cu gama obișnuită de vase de sânge și canale biliare.

u„Este oarecum uimitor”, a spus profesorul Rambukkana. „Cum fac asta? Nu există nicio terapie celulară care să poată face asta”.

Se pare că insecta lepră derulează ceasul de dezvoltare în ficat.

Celulele hepatice dezvoltate complet sunt puteri metabolice cu sute de locuri de muncă în organism.

Dar bacteriile îi duc înapoi într-o etapă - cum ar fi devenirea din nou adolescent - în care pot crește rapid în număr înainte de a se maturiza înapoi la vârsta adultă.

Interogarea activității diferitelor părți ale ADN-ului celulelor a scos la iveală o imagine mai asemănătoare cu cea a unui animal mult mai tânăr sau chiar a unui făt, când ficatul încă se formează.

Dar detaliile precise despre cum se întâmplă toate acestea rămân evazive.

Cercetările câștigătoare ale Premiului Nobel au arătat că este posibil să se întoarcă forțat ceasul până la punctul în care celulele își redobândesc capacitatea de a deveni orice alt tip de celulă din organism - dar acest lucru riscă să le transforme canceroase.

„Planșele [lepră] folosesc căi alternative”, mi-a spus profesorul Rambukkana.

„Este o modalitate mult mai sigură și le ia mai mult timp pentru a face asta, așa că acesta este un proces natural.”

„Rezultate promițătoare”

Speranța este că abordarea poate fi valorificată pentru repararea ficatului persoanelor care așteaptă un transplant - sau chiar pentru a inversa o parte din daunele cauzate de îmbătrânire în altă parte a corpului.

„Visul este să folosim aceeași strategie bacteriană, să folosim ingeniozitatea bacteriilor pentru a genera noi medicamente pentru regenerare și reparare”, a spus profesorul Rambukkana.

„Dacă poți profita de asta, ar trebui să poți transforma acel mecanism într-un jab pe care îl faci la fiecare trei luni sau ceva de genul.”

Toate aceste idei rămân însă netestate.

Dr. Darius Widera, de la Universitatea din Reading, a declarat: „În general, rezultatele ar putea deschide calea pentru noi abordări terapeutice pentru tratamentul bolilor hepatice, cum ar fi ciroza.

„Cu toate acestea, deoarece cercetările au fost efectuate folosind armadillos ca animale model, nu este clar dacă și cum aceste rezultate promițătoare se pot traduce în biologia ficatului uman.

Mai mult, deoarece bacteriile utilizate în acest studiu sunt cauzatoare de boli, ar fi necesară o rafinare substanțială a metodelor înainte de traducerea clinică.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră