O tăbliță de lut, veche de patru aproape patru milenii, pare să zdruncine ideea că grecii antici ar fi fost primii care ar fi folosit trigonometria. Se pare că babilonienii făceau acest lucru cu 1.500 de ani înainte, folosind metode matematice sofisticate, ce ar putea aduce schimbări inclusiv în matematica predată astăzi, informează The Telegraph.
Tăbliță de lut, înregistrată sub numele Plimpton 332, a fost descoperită la începutul anilor '90, în sudul Irakului, de către arheologul și diplomatul american Edgar Banks, cel care a fost și sursă de inspirație pentru filmele din seria Indiana Jones.
Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea New South Wales, din Australia, a reușit să descifreze pe tabletă poate cel mai vechi și corect tabel trigonometric, care era folosit cel mai probabil de arhitecții din antichitate pentru a construi temple, palate și canale.
"Studiul noastru arată că Plimpton 332 descrie formele de triunghiuri dreptunghice folosind un sistem trigonometric bazat pe fracții, și nu pe unghiuri și arce de cerc", a declarat Daniel Mansfield, profesor al Școlii de Matematică și Statisctică a universității australiene.
"Vorbim despre un model matematic fascinant, care demonstrează o gândire de geniu, indubitabil. Această tabletă conține nu numai cel mai vechi tabel trigonometric din lume, dar are o acuratețe incontestabilă. Acest lucru are o relevanță majoră pentru lumea modernă. Matematica babilonienilor este considerată învechită, însă are aplicații practice în sondaje, în grafică și educație", a mai adăugat matematicianul.
Studiul a fost publicat în Historia Mathematica, jurnalul oficial al Comisiei Internaționale pentru Istoria Matematicii.