NASA: un meteorit de câteva sute de tone s-a prăbușit pe Marte

28 Oct 2022
NASA: un meteorit de câteva sute de tone s-a prăbușit pe Marte

În conferința de presă mult așteptată de joi seară, agenția spațială americană a dezvăluit, de asemenea, că au fost descoperite bucați de gheață formată de apă, scrie FranceInfo

Era de dimensiunea unui camion. Un meteorit de 200 de tone  s-a prăbușit pe Marte, a anunțat NASA joi (27 octombrie)  la o conferință de presă foarte așteptată,  transmisă în direct pe YouTube. Seismometrul misiunii InSight a detectat două impacturi majore asupra Planetei Roșii datând din 24 decembrie 2021. Cel mai mare dintre cele două impacturi a provocat un crater de 150 de metri în diametru și 21 de metri adâncime. Unele resturi au zburat până la 37 de kilometri” , relatează agenția spațială americană în comunicatul său de presă.

Aceasta nu este prima dată când se observă un impact atât de semnificativ pe Planeta Roșie, ci mai presus de toate, „astfel de ciocniri nu au avut loc de câteva secole pe Pământ"Această „descoperire majoră” se bazează „pe observațiile făcute de modulul de aterizare InSight pe Marte” și de misiunea Mars Reconnaissance Orbiter, raportează oamenii de știință. „Este fără precedent să găsim un nou impact de această dimensiune”, a spus Ingrid Daubar de la Universitatea Brown, care conduce Grupul de lucru pentru știința impactului InSight. Acesta este un moment interesant în istoria geologică și trebuie să fim martori.”

Agenția spațială americană a postat mai multe imagini cu impactul pe site-ul său. De asemenea, a difuzat sunetul corespunzător undei de șoc. 

„Gheața în solul marțian”

Asta nu este tot: „Au fost observate bucăți mari de gheață dispersate de impact” , spune NASA. Gheața subterană va fi o resursă vitală pentru astronauți  care ar putea să o folosească pentru o varietate de nevoi, inclusiv pentru „apă potabilă, agricultura și propulsorul rachetei” 

Olivier Sanguy, specialist în știri spațiale la Cité de l'Espace din Toulouse, confirmă interesul acestei descoperiri: „Acea gheață formată de apă este în acest sol marțian înseamnă că a existat apă pe Marte și aceasta este interesant pentru NASA pentru viitoarele misiuni cu echipaj. Gheața de apă este importantă ca resursă pentru că știm că nu putem aduce totul în misiunile marțiene. Așa că trebuie să exploatezi resursele locale."

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră