Mușcătura țânțarului, văzută la microscop. Ce se întâmplă în corpul victimei în momentul atacului (VIDEO)

28 Iul 2015
Mușcătura țânțarului, văzută la microscop. Ce se întâmplă în corpul victimei în momentul atacului (VIDEO)
Materialul video de mai jos arată cum un ac de culoare maronie încearcă să pătrundă printre mai multe cuburi de gheață. De fapt, este surprins momentul în care un ţânţar străpunge pielea victimei sale, în căutarea vaselor de sânge.
 
Înregistrarea a fost făcută de Valerie Choumet și colegii săi de la Institutul Pasteur din Paris, care au urmărit, cu ajutorul unui microscop, cum un țânțar transmițător al malariei, mușcă un şoarece anesteziat.
 
Rezultatul este unul fără precedent, oamenii de știință surprinzând în premieră amănunte legate de modul în care se hrănesc aceste insecte.
 
Partea care pătrunde în piele este un set de 6 piese bucale, dintre care patru – două mandibile şi două maxile – au forma unor filamente lungi, subţiri, care perforează pielea. Cu ajutorul lor, ţânţarul caută un vas de sânge şi, dacă îl găseşte – ceea ce nu se întâmplă întotdeauna, după cum au constatat cercetătorii francezi – începe să pompeze sânge din el. Dacă nu este deranjat, ţânţarul se hrăneşte, în medie, timp de 4 minute, saliva insectei provocând inflamaţia şi reducând coagulabilitatea sângelui.
 
"Am uluit când am văzut filmarea. A fost superb să văd cum se transpune în realitate tot ce am studiat. Ceea ce crezi că este rigid, de fapt este extrem de flexibil și controlabil. Minunile corpului unei insecte nu încetează să mă uluiască", a spus James Logan, de la Institutul de igienă și medicină tropicală din Londra, citat de nationalgeographic.com
 


Alte stiri din Stiinta

Ultima oră