Triunghiul Bermudelor revine din nou în atenţie. Este însă pentru prima dată, după mult timp, când, dincolo de mistere şi conspiraţii, relatarea faptelor şi contextul în care s-au petrecut arată că nu există nimic anormal în zona delimitată de Florida, Bermuda şi Puerto Rico, relatează iflscience.com.
Practic, fenomenul Triunghiul Bermudelor nu există. Într-un interviu acordat news.com.au, Karl Kruszelnicki - un cunoscut comunicator științific din Australia - constată că numărul navelor și aeronavelor care dispar în zonă "este, în procente, la fel ca oriunde în lume".
"Este aproape de ecuator, aproape de o parte bogată a lumii, America, de aceea există un trafic intens", a argumentat el.
Potrivit lui Kruszelnicki, mitul din spatele Triunghiul Bermudelor a început atunci când mai multe convoaie militare de mare anvergură - și misiunile lor de salvare ulterioare - s-au scufundat în zonă, în primul și al doilea Război Mondial. În realitate, vremea nefavorabilă, bărcile și aeronavele mai puțin rigide au dus la o mulțime de dispariții.
Unii dintre piloții care au dispărut au fost, de asemenea, predispuși la greșeli catastrofale. Printre acestea, rătăcirea frecventă a drumului, consumul de băuturi alcoolice cu mult înainte de zbor și chiar plecarea fără echipamentul de aviație corespunzător la bord.
Trupurile victimelor și epavele nu au fost găsite niciodată în majoritatea cazurilor, dar acest lucru nu este surprinzător având în vedere că s-a întâmplat într-un loc cu multă apă şi incredibil de adâncă. Chiar și astăzi, resturile unor avioane și bărci sunt rareori localizate, în ciuda progreselor masive în tehnologia de recunoaștere și de urmărire.
Cu toate acestea, combinația între dispariţii şi faptul că echipajele nu au fost găsite, foarte mediatizate, a dus la naşterea unei legende. În ciuda faptului că se știe demult că nu există nici un mister sau nimic ieşit din comun în cazul acestui triunghi, au apărut o mulțime de ipoteze care încearcă să "explice" aceste dispariții - care au variat de la ceva cu aromă de știință, la ciudăţenii.
Cel mai recent, oamenii au sugerat că bulele de metan care se ridică din depozitele de sub mare au înghițit ambarcaţiunile. Deși acest lucru este oarecum plauzibil din punct de vedere științific, există o problemă: nu există rezerve de metan sub triunghi.
În concluzie, nici o organizație științifică renumită nu consideră fenomenul Triunghiul Bermudelor ca fiind un lucru de bună credinţă.