MISTERIOASE și INVIZIBILE! Sistemul nostru solar ar mai putea avea încă două planete!

04 Iun 2015
MISTERIOASE și INVIZIBILE! Sistemul nostru solar ar mai putea avea încă două planete!
Cel puțin încă două planete de mărimea Pământului se găsesc în zona rece și întunecată de la marginea Sistemului Solar. Ipoteza, revoluționară, a fost lansată după ce astronomii au realizat că orbitele unor corpuri cerești situate la o mai mare depărtare de Soare decât planeta Neptun, în Centura Kuiper și Norul lui Oort, denumite obiecte transneptuniene extreme, sunt afectate de prezența unor forțe invizibile.
Misterioasele lumi s-ar afla la mai mult de 200 de unități astronomice față de Pământ (o unitate astronomică fiind echivalentă cu distanța dintre Soare și Terra).

După examinarea datelor referitoare la orbitele a 13 obiecte transneptuniene extreme, cum ar fi planeta pitică Sedna, astronomii Carlos și Raul de la Fuente Marcos, de la Universitatea din Madrid, susțin că singura explicație pertinentă pentru forma orbitelor acestora ar fi existența a încă cel puțin două planete aparținând Sistemului Solar, și care se găsesc mai departe de Neptun și Pluto.
Numărul acestor planete nu este unul sigur, dar ele orbitează în jurul Soarelui și atrag corpurile cerești de dimensiuni mai mici.

Ipoteza contrazice modelul computațional, care afirmă că este imposibilă existența unor planete care să orbiteze, la o asemenea distanță, în jurul unei stele.
Totuși, cele mai noi observațiii astronomice ale sistemului planetar al stelei HL Tauri au arătat că planetele se pot forma și pe o orbită aflată la 100 de unități astronomice de stea.

Ce poate părea ciudat este faptul că, în ciuda unei tehnologii din ce în ce mai avansate a sistemelor de observare ale Spațiului Cosmic, aceste planete sunt invizibile, în timp ce lumea științifică anunțî descoperirea a numeroase exoplanete, aflate la distanțe mult mai mari.
Motivul ține tocmai de tehnologia folosită, care presupune observarea exoplanetei de către telescoape în momentul în care acestea trec prin fața stelei în jurul căreia orbitează, ori, această metodă nu poate fi aplicată Sistemului Solar decât la o observare efectuată din afara acestuia. Până acum, doar sonda NASA Voyager 1 a ajuns în spațiul interstelar, după o călătorie de 36 de ani.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră